(0)

Kolds skoletanker

E-book


"Jo mere livet vinder i kraft og bevidsthed, det er: stür op af døde, desto virkeligere bliver det, og forlanger en virkelig nÌring. Et skinliv derimod kan hjÌlpe sig med skinnÌring. I den tid, det kristelige liv lü i dvale her i landet, var alle prÌster lige gode, og al snak var ündelig føde; men sü snart livet vügnede, og hungeren føltes, gjordes der straks forskel, og man søgte hen, hvor det levende ord forkyndtes som en føde for sjÌlene."

Den danske forfatter og lÌrer Christen Kold nÌrede ikke stor tillid til den skole, der blev sat i gang med skoleloven i 1814. Han havde sine egne tanker om skolen og dens vigtighed for børn, voksne og samfundet. I "Kolds skoletanker" kan man blandt andet lÌse om Christen Kolds udvikling af høj- og friskoletanken, hans holdning til undervisning afpasset efter elevernes evner samt børneopdragelse.

"Kolds skoletanker" skal lĂŚses som et historisk dokument. Det giver ikke udtryk for forlagets holdninger.

Christen Mikkelsen Kold (1816-1870) var en dansk forfatter og lÌrer, der var en af hovedkrÌfterne bag den danske højskole- og friskolebevÌgelse. Han var i høj grad püvirket af N.F.S. Grundtvig og brugte dennes tanker i praksis i lÌregerningen. I 1842 rejste Christen Kold til Smyrna i Tyrkiet sammen med pastor Ludvig Daniel Hass, som han kÌmpede en fÌlles kamp sammen med imod den gammeldags tilgang til religionsundervisning i skolen. I Smyrna var han missionÌr for Det Danske Missionsselskab og slog sig senere ned som bogbinder.