Kontradans handlar om kÀrlek mellan tvÄ kvinnor, en jag-du-berÀttelse sedd genom minnets och Ärens prisma.
Situationen: den ena Àr medelÄlders, den andra ung, bÄda Àr trasiga, bÄda Àr katoliker, bÄda vill leva sin tro, bÄda vill Àlska.
NyomvÀnd bor berÀttaren pÄ ett kloster i Italien för att arbeta pÄ en bok. Dit kommer Claudia, som besviken och Àcklad av livet ser strÀng askes som sista utvÀg. KÀrleken drabbar dem bÄda och konflikten Àr dÀr.
NÀr allt Àr slut söker berÀttaren förgÀves bli fri frÄn denna kÀrlek. à ren gÄr under meditation över kÀrlekens mening tills insikten kommer: detta mÄste genomlidas, inte förtrÀngas. Inte upphöra att Àlska, utan fortsÀtta att Àlska.
Eva Alexanderssons bok Àr en uppgörelse med den dualism som i Ärhundraden prÀglat den vÀsterlÀndska vÀrlden, den puritanska boskillnaden mellan kropp och sjÀl. Boken Àr i första hand skriven för de avvikande "dömda, fördömda, förhÄnade av omvÀrlden, utstötta ur samhÀllet, ur kyrkan, för nÄgot som inte Àr vÄr skuld". Den riktar sig ocksÄ till dem som fördömer och inte vill förstÄ, liksom till alla oss som glömmer den gnista av kÀrlekens nÄd som en gÄng tÀndes inom oss: "Vi minns det ibland, kanske. Och skÀms för att vi gör allt utom att Àlska."