Leon Bialek Àr sjuttio Är nÀr hans fru Rakel dör. Utan barn Àr han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. NÀr det judiska sorgeÄret Àr över tar han dÀrför Äter kontakt med Anna. Femtio Är tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kÀrleken. Och ocksÄ öppnat dörren till det svenska samhÀllet. En vÀrld som Leon med tvÄ förintelseöverlevande förÀldrar mest sett pÄ avstÄnd. Med Anna fÄr Leon fira pÄsk och midsommar pÄ riktigt. Och Anna fÄr fira de judiska helgerna hemma hos Leons förÀldrar. KÀrleken och det stÀndigt pÄgÄende samtalet mellan Anna och Leon framstÄr som evig. Men det Àr ÀndÄ nÄgot som skaver. Leon vill fÄ judiska barn. MÄste fÄ judiska barn. Och nÀr Leon vid en middag med vÀnnerna försÀger sig en gÄng för mycket fÄr Anna nog och flyr. FrÄn Leon. FrÄn Sverige.
Femtio Är senare har Leon fÄtt insikt. Han mÄste fÄ tag pÄ Anna. Ge deras kÀrlek en andra chans. En sista chans. Men frÄgan Àr om Leon vÀntat för lÀnge. I Leons bok fÄr vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer pÄ livet som vÀntar. KÀrleken.
Leons bok Àr Gabriel Francke Rodaus debutroman. Det Àr en bok om kÀrlek. Men det Àr ocksÄ en bok om att inte riktigt passa in. Gabriel Francke Rodau har en bakgrund inom svenskt nÀringsliv dÀr han under femton Ärs tid har arbetat med det skrivna ordet. Först som kommunikationsrÄdgivare och senare som kommunikationschef pÄ en av Sveriges största banker. Men han Àr ocksÄ uppvuxen i det judiska Stockholm. En stad i staden. Gabriel Francke Rodau Àr sjÀlv tredje generationens förintelseöverlevande. I Leons bok applicerar han sina egna tankar pÄ en annan person - i en annan generation och i en annan situation.