(0)

Poesins drottning : Christina av Sverige och de italienska akademierna

E-book


Den svenska drottningen Christinas betydelse för den italienska litteraturen Àr för mÄnga svenskar helt okÀnd. Christina bildade i Rom en Kunglig Akademi som kom att fÄ ett varaktigt inflytande pÄ den italienska kulturen, och hÀr tÀvlade lÀrda och poeter för att framföra sin hyllning till drottningen. I deras verk Àr hon »Nordens Pallas» som kommit till Rom för att regera över konsterna.

I Poesins drottning berÀttar litteraturvetaren Stefano Fogelberg Rota ingÄende om drottningens ambition att leda den italienska poesin bort frÄn barockens komplicerade bildsprÄk till en klarare stil. Med sitt mecenatskap kunde Christina legitimera sin stÀllning som drottning Àven efter att hon abdikerat.

Christinas berömmelse gjorde att mĂ„nga traktade efter hennes beskydd Ă€ven efter hennes död, och hon blev postumt utnĂ€mnd till beskyddarinna för den betydelsefulla Accademica dell’Arcadia. Hennes beryktade abdikation och konvertering till katolicismen slog Rom och Europa med hĂ€pnad, och hennes poeter framstĂ€llde henne som tidens hjĂ€ltinna. Hennes tidevarv kom pĂ„ sina hĂ„ll att kallas för »drottningens sekel», och Christinas insatser i Italien gjorde henne till poesins sjĂ€lvklara drottning.