Med Nordmalingdomen i Högsta Domstolen 2011 har vi ett nytt mÀrkesÄr i svensk historia. För första gÄngen gick en rÀttslig process de svenska samernas vÀg. Det svenska urfolket fick rÀtt i sak och Àrendet gick Ànda upp i högsta instans.
I den hÀr boken beskrivs den juridiska processen av de advokater som företrÀdde samerna, och den processen fÄr bilda utgÄngspunkt för en exposé över samernas rÀttigheter och identitet.
Författarna Àr sprungna ur skilda vetenskapliga ÀmnesomrÄden. De bidrar med sina olika erfarenheter, kunskaper och tillhörigheter. SÄvÀl samer som icke-samer kommer till tals. Det som förenar författarna Àr övertygelsen om att vÄrt urfolk utgör en omistlig del av vÄrt svenska samhÀlle och av vÄr historia.
En insikt som bokens samtliga författare har gemensam Àr, att allt som har med mÀnniskor att göra - sÀrskilt deras samhÀllen, kulturer och inbördes förhÄllanden - handlar om relationer mÀnniskor emellan. Och i dessa relationsmönster Àr det en stÀndig och ofrÄnkomlig uppgift att lyfta fram maktförhÄllanden av skilda slag. För, som Foucault uttryckt det: «Vi lever ju alla i ett maktens hav».