(0)

Selvsving - en retrospektiv evaluering

E-book


Svend Pedersen fortĂŠller om sin opvĂŠkst pĂ„ NĂžrrebro i Gormsgade. Her boede han i en lille tovĂŠrelses lejlighed med sine forĂŠldre og sin storebror, fra han blev fĂždt i 1920, til han var 11 Ă„r, hvor familien flyttede til en noget stĂžrre trevĂŠrelses pĂ„ Østerbro i Marstalsgade. Omgivelserne har nok betragtet familien som fattig, men sĂ„dan oplevede han det ikke selv. Hverdagen var tryg og forudsigelig, penge var der ikke mange af, der skulle spares – det beskrives gennem barnets Ăžjne, afvekslende med den voksnes refleksioner. Gang pĂ„ gang fremhĂŠves oplevelsen af solidaritet og sammenhold forankret i forĂŠldrenes socialdemokratiske livsholdning, som har prĂŠget ham siden. FortĂŠllingen slutter, da han pĂ„ Blaagaard Seminarium har gennemfĂžrt sin lĂŠreruddannelse. Han ville i dag blive betragtet som mĂžnsterbryder, idet han pĂ„ trods af sin sociale arv tager en boglig uddannelse, men han ser det selv som en ganske naturlig udvikling med de evner, han havde.

Uddrag af bogen

Men vi var altsÄ arbejderbÞrn, og det skulle vi vÊre stolte af, for det var der styrke i.

Ellers betÞd det, at vi skulle vÊre stolte, vel bare, at vi ikke skulle skamme os eller fÞle os smÄ, hvad vi bestemt heller ikke gjorde. Ej heller var vi misundelige, for vi havde det jo godt og levede i bedste velgÄende pÄ de vilkÄr, som var vore og vore forÊldres. Jeg tror ikke, vi gjorde sammenligninger med tanker om, at der var nogle, der havde mere og levede bedre end os. Men vi var da godt nok klar over, at der var nogle, for hvem livet og hverdagen var anderledes.

Jo, der var forskel pÄ folk. Det sÄ og oplevede vi i det daglige, men det var ikke noget, som vi hÊftede os sÊrligt ved. Vi tÊnkte ikke pÄ, og vi talte ikke om, hvorfor det var sÄdan, eller om, hvordan det ellers kunne og burde vÊre.

Om forfatteren

Svend Aage Emil Pedersen er fÞdt i 1920 pÄ NÞrrebro. Han blev udannet lÊrer i 1941 fra Blaagaard Seminarium. Han blev gift og fik tre bÞrn og var soldat ved forsyningstropperne under krigen. Han har vÊret en anerkendt mand og kendt af alle. Han har vÊret aktivt medlem i foreninger og klubber, f.eks. var han med i Lions, fugleskydning, sildelag. Han har altid interesseret sig for kunst, teater og musik.