(0)

Simson

E-book


För lÀnge sedan hade sillen nÀstintill kastat sig mot klipporna pÄ den lilla ön. Snart hade ett fiskelÀger vÀxt fram ur ljungen mellan öns stenar, och silhuetten av en skola och en kyrka kunde snart ses pÄ ön av förbifarande.

VĂ€der, vind och saltvatten hade gjort husen pĂ„ ön grĂ„, och fisket var inte lĂ€ngre lika rikligt. Men det lilla fiskelĂ€gret fanns Ă€ndĂ„ kvar. År 1849 hade en ny era börjat pĂ„ ön, pastor Simsons era. Han styrde sin församling med jĂ€rnhand, och för de flesta var det enklare att lyda Ă€n att behöva oroa sig för Simsons hot om helvetets eldar.

Den gamla gÀstgiverskan Aurelia och handelsman Truls hade dock inte mycket till övers för pastor Simsons översitteri. En dag vÄgar en yngling vid namn Daniel trotsa den hÀrsklystne pastorn, och i den viljornas kamp som följer sÄ stÀlls livet i det lilla fiskelÀgret pÄ Ànda.

Arne Lundgren (1925-2011) Àr en svensk författare med flera strÀngar pÄ sin lyra. I hans stora författargÀrning kan rÀknas romaner, lyrik och ungdomsböcker.