(0)

Skildring av Yellowstone 1875

E-book


Yellowstone Àr ett av vÀrldens mest spÀnnande naturomrÄden. HÀr finns massor av skog, dramatiska bergsformationer och fantastiska vattenfall men framför allt finns ett av vÀrldens största omrÄden med gejsrar och andra vulkaniska fenomen.

I den hÀr e-boken fÄr du lÀsa en av de allra första svenska texterna om Yellowstone. Den publicerades redan 1875, bara nÄgra Är efter den första kartlÀggningen av omrÄdet.

I dag kan du bara med nÄgra knapptryck ta fram tusentals filmer och bilder frÄn Yellowstone. Men Ànda tills 1870-talet sÄ trodde mÄnga att berÀttelserna om de galna naturfenomenen var pÄhittade.

I den hÀr texten fÄr du lÀsa mer om den första expeditionen 1870 dÄ omrÄdet dokumenterades för första gÄngen. Det hÀr skapade en stor sensation och gjorde att Yellowstone redan tvÄ Är senare utsÄgs till vÀrldens första nationalpark.

Den hĂ€r texten publicerades 1875 i tidskriften ”Svenska Familj-Journalen” med den nĂ„got mĂ€rkliga rubriken ”Amerikas Schweiz”. Texten publicerades anonymt.

Eftersom den hÀr texten skrevs pÄ 1800-talet sÄ innehÄller den mÄtt, ord och personer som inte Àr sÄ bekanta i dag. DÀrför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.