(0)

Syv myter om Martin Luther

E-book


2017 er Luther Är, ikke bare i Tyskland, men ogsÄ herhjemme vil man fejre 500-Äret for Reformationen. Der vil blive udgivet et vÊld af litteratur om Martin Luthers lÊre, der vil blive skrevet kronikker og debatindlÊg om betydningen af de 95 teser, som Luther bankede op pÄ porten til slotskirken i den tyske by Wittenberg. Teologer og intellektuelle vil boltre sig i fortolkninger af Luthers betydning for nutidens protestantiske samfund.

Men hvad sagde han egentlig, den store reformator? Er der en positiv arv at forvalte? Forfatter og professor Frederik Stjernfelt er gÄet til kilden selv og sparker veloplagt lÞs pÄ de opbyggelige myter i Syv myter om Luther.

Stjernfelt genlĂŠser bl.a. Luthers berĂžmte Tischreden og ender med at afvise de syv mest positive myter om Luthers vĂŠrk og virkning:

1. Luther indfĂžrte religions-, ytrings- og tankefrihed

2. Luther indfĂžrte skellet mellem stat og kirke

3. Luther bidrog til demokratiets fremvĂŠkst

4. Hekseprocesserne var katolske, ikke lutheranske

5. Luthers antisemitisme var harmlĂžs

6. Luthers mÞrke sider var bare sÄdan som tiden var

7. Luthers mĂžrke sider havde ingen effekter

Stjernfelts egen konklusion lyder i stedet: "Har Luther da slet ikke gjort noget godt? Har han overhovedet ikke bidraget til det moderne, oplyste samfunds goder? Hmm. Hvis bidraget skal vÊre noget, Luther faktisk intenderede skulle ske, sÄ tror jeg nÊsten svaret mÄ vÊre nej. Jeg har mere end vanskeligt ved at fÄ Þje pÄ bidrag fra ideer og handlinger i Luthers teologi og politik, som man kan gÄ tilbage og glÊdes over."

Syv myter om Luther er en lĂŠrd og provokerende debatbog velanbragt i Luther-Ă„ret 2017.