Lovisa Lamms bok om Nordkorea och vÄrt förhÄllande till detta land innehÄller material som aldrig tidigare publicerats. Den ger bilden av ett land som vi bÄde förtjusats och förskrÀckts av.
"Byggkranarna strÀcker sina lÄnga giraffhalsar mot Pyongyangs klara himmel. De nya höghusen leder tankarna Àn till Klara Àn till VÀllingby. Nordkoreas huvudstad imponerar första gÄngen man ser den och fortsÀtter att imponera andra gÄngen, nÀr den hunnit bli en bra bit större."
Sveriges nyutnÀmnda ambassadör i Nordkorea, Kaj Björk, rapporterar hem till UD vÄren 1975 frÄn landet som gjort sÄdana framsteg att det utropat sig till "Paradiset".
I dag Àr Nordkorea isolerat och omgÀrdat av en ryktesflora. Allt gÄr att pÄstÄ. Lögnen verkar total och allenarÄdande. Men hur ser verkligheten ut? à terkommande rapporter berÀttar om hungersnöd, kÀrnvapenutpressning, politiska avrÀttningar och nÀra förestÄende kollaps. Framtiden Àr oviss och svÄr att förutspÄ. Vi vet för lite om bÄde nuet och det förflutna.
NÀr hela östblocket rasade samman under 1990-talet stod Nordkorea orubbat kvar och gör sÄ Àn idag. Ambassaden i Paradiset berÀttar historien om ett slutet land med förvriden vÀrldssyn, dÀr man med sitt tÀnkande och sin vilja försöker skapa en vÀrld som egentligen inte existerar. Och dÀr Sverige genom sin ambassad har haft en vÀrldsunik inblick. Ett radikalt samhÀllsexperiment som fortfarande pÄgÄr, dÀr ett antal svenskar varit med om hÀndelser som aldrig tidigare har berÀttats i bokform.
Ambassaden i Paradiset berÀttar ocksÄ om experimentet frÄn Sveriges sida. Att som första vÀstland upprÀtta diplomatiska förbindelser med Nordkorea och till och med öppna en ambassad i Pyongyang. MÄnga grupper i Sverige hyste pÄ 1970-talet stora förhoppningar om det slutna landet. Diplomaterna ville bli banbrytande brobyggare, nÀringslivet ville öppna upp en ny marknad, och vÀnsteraktivisterna ville genom Nordkorea skapa en rÀttvisare vÀrld. För dem alla utvecklades drömmen om Nordkorea till en mardröm som inte Àr slut Àn.
Ambassaden i Paradiset bygger pÄ UD-rapporter, SÀpo-protokoll, tidningsartiklar och intervjuer med inblandade svenskar, samt anteckningar och inspelningar frÄn en resa till landet. Boken tar avstamp i tvÄ uppmÀrksammade radiodokumentÀrer som Lovisa Lamm producerade för Sveriges Radio. Vi fÄr Àven möta en nordkoreansk flykting i en förort till Stockholm som minns hemlandet och en svenskas undangömda dagboksanteckningar frÄn flera Ärs vistelse i Nordkoreas avlÀgsna provinser.