(0)

Backstagepass

E-book


1965. Den stora rotundan Àr fylld till bristningsgrÀnsen. Det kokar i publiken, sorlet Àr nÀstan öronbedövande och blandas med spridda skrik frÄn tjejerna som trycker sig fram mot scenen, bistert betraktade av nÄgra polismÀn som befarar en jobbig kvÀll.

Det Ă€r inte lĂ„ngt kvar. Ännu en gĂ„ng ropar nĂ„gon ”De Ă€r hĂ€r!” i publikhavet, vilket följs av ett gĂ€llt skri frĂ„n den kvinnliga delen av Ă„skĂ„darna. Och den hĂ€r gĂ„ngen stĂ€mmer det, för 30 sekunder senare hörs en kraftfull röst ur högtalarna:

- Chrille!

Samtidigt som trumstocken klipper till pÄ cymbalen blir skriet frÄn publiken till ett öronbedövande vrÄl.

- Janne! Lelle! Benny! Svenne! fortsÀtter speakerrösten - följt av ett cymbalslag efter varje namn.

Och sÄ exploderar rotundan:

- THE HEP STARS!!!!

En trumvirvel och sĂ„ rullar basen igĂ„ng. SĂ„ngaren, Svenne, öppnar munnen och redan innan han avslutat den första raden, ”My baby drew up in a brand new Cadillac”, leds en av tjejerna lĂ€ngst fram vimmelkantig ut i den friska sommarluften.

Scenerna kunde vara hÀmtade frÄn vilken svensk Folkets park som helst 1965. Hep Stars framkallade en hysteri som man aldrig tidigare upplevt i landet, en nordisk variant av Beatlemania. De fem killarna pÄ scenen var superidoler, fick tonÄrstjejer att svimma och förÀldrar att förfÀras.

De hade ytterligare en medlem, turnéledaren Felle Fernholm, som inte bara stod för de effektfulla presentationerna, utan ocksÄ var en av arkitekterna bakom succén. Genom en mikrofon vid mixerbordet skötte han dessutom en av sÄngstÀmmorna.

Han hade redan pÄ 1950-talet upplevt liknande hysteri. DÄ som basist till artister som Rock-Ragge och Little Gerhard. Han skulle komma att se tjejer svimma ocksÄ under turnéer med Gyllene Tider, han skulle fÄ höra Ànnu yngre tjejer och killar skrika ut sin kÀrlek till Carola HÀggkvist och Herreys pÄ 1980-talet.

Felle Fernholm har varit en del av den svenska musik- och underhÄllningsbranschen under mer Àn ett halvt sekel. Som musiker, som turnéledare och konsertarrangör.

Han producerade originalversionen av den klassiska 60-talshiten ”Rosen”, han var med och startade Rockfolket. Han har varit i studion med Benny Andersson, Björn Ulveus, Agnetha FĂ€ltskog och Anni-Frid Lyngstad.

Om Felle Fernholm Àr en doldis för gemene man, sÄ Àr han smÄtt legendarisk bland artister i Sverige.