(0)

Bur Sogns Historie - 1

E-book


Bur Sogns Historie - 1. del

En serie pÄ tre bÞger om Bur sogn, der i dag er er en del af Holstebro kommune.

Sognet var oprindeligt et fattigt hede sogn, dog med noget frugtbart agerland mod syd, grÊnsende ned til StorÄen. Det var ogsÄ her, sognets gÄrde var at finde. De var alle fÊstegÄrde under NÞrre Vosborg, og var det for manges vedkommende til et godt stykke op i 1800-tallet, da NÞrre Vosborg ikke havde tÊnkt sig at uden videre at opgive fÊstevÊsenet.

Sidst i 1800-tallet ĂŠndrede sognet og dets befolkning karakter, idet statsbanerne gennemskar sognet med den nye jernbanelinje fra Holstebro via Vemb og Ulfborg til RingkĂžbing og senere til den nye eksporthavn i Esbjerg.

Ved Bur holdeplads sÄ den tids matador, Anders LÊrke, muligheden for en stationsby. Han byggede flere huse pÄ sin jord her, og snart kom der nye hÄndvÊrksvirksomheder. Smede, der startede fabrikken Jyden Bur; men ogsÄ kÞbmand Hansens omfattende virksomheder og flere fulgte.

FÞrste del af de tre planlagte bÞger om sognehistorien er en overordnet sognehistorie der beskriver sognet fra fÊstebonde til selveje, jernbanens betydning for sognet og dermed ogsÄ de banefolk, der blev en del af sognet. Derudover en kirke- og prÊstehistorie fra reformationen til sidst i 1900-tallet, samt skolehistorien med en fortÊlling om alle de lÊrere, der har vÊret ved Bur skole.

Posten, telefonen, foreninger, sygekassen, Bur elvÊrk, moser og plantager, jordemÞdre, lÊger og dyrlÊger, sognefogeder og sognerÄd - se registret pÄ vestjyder.dk