(0)

Ditlevsen : en biografi

E-book


"Med vÀrme och klarsyn skildrar Jens Andersen Tove Ditlevsen i biografin som pÄ en gÄng tematiskt och kronologiskt gÄr igenom de 58 Ären av liv och verk. Hans bok Àr kort, knappt 190 sidor, men ger ÀndÄ ett rikt portrÀtt av en faktiskt brinnande konstnÀrssjÀl."

- Malin Ullgren, Dagens Nyheter

"Flera gÄnger under lÀsningen av Jens Andersens biografi över den danska författaren Tove Ditlevsen slÄr igenkÀnningen till med full kraft, den Àr direkt, den Àr rumslig och detaljerad."

- Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet

....................................

RenÀssansen för Tove Ditlevsens författarskap Àr ett faktum inte bara i Norden utan över hela vÀrlden.

Ditlevsen skrev autofiktion innan begreppet fanns och anvĂ€nde kompromisslöst sig sjĂ€lv och sina nĂ€rmaste i sin litteratur. Hon skrev om psykisk sjukdom, missbruk och moderskap, om kön, begĂ€r och sex i en tid dĂ„ det fortfarande var tabu. Hennes författarskap fascinerade mĂ„nga men drogs med en stĂ€mpel av att vara (alltför) privat. Ditlevsen blev ”Tove” med hela Danmark och den exceptionella författare hon var kom i skymundan av intresset för hennes liv, som var en följetong i media.

I Ditlevsen: en biografi tecknar Jens Andersen ett levande portrÀtt av författaren och mÀnniskan Tove Ditlevsen och ett liv fullt av paradoxer. Hon var arbetarungen som lÀngtade efter ett ordnat, borgerligt familjeliv som hon aldrig lyckades skapa. Hon var alla danska kvinnors smÀrtbÀrare med sin spalt i Familie Journalen, dÀr hon ofta gav rÄdet att stÄ ut med hopplösa mÀn, trots att hon sjÀlv var skild fyra gÄnger. Tove Ditlevsen var hungrig, begÄvad, rolig, intensiv och dramatisk; hon var ocksÄ en mycket skör mÀnniska som led av missbruk och den depression som till slut tog hennes liv.

....................................

"Stor litteratur skapas inte nödvÀndigtvis av fullkomliga, föredömliga mÀnniskor. Tove Ditlevsen var en trasig, motsÀgelsefull natur, vilket framgÄr med all önskvÀrd tydlighet i Andersens bok. Det Àr en vÀlskriven biografi som gör rÀttvisa Ät ett unikt författarskap."

- Johan Fingal, Jönköpings-Posten

”Det Ă€r ofta sorgligheterna i och runt solitĂ€ren Ditlevsen som fĂ„r ta plats nĂ€r hennes gĂ€rning skĂ€rskĂ„das. Andersens skickligt flĂ€tade biografi finner sprickorna. Han visar var ljuset kommer in i liv och litteratur. Det förhöjer lĂ€sningen och skĂ€nker den danska nationalklenoden frid.”

- Anna-Karin Wyndhamn, Göteborgs-Posten

”Tove Ditlevsens kompromisslösa ut- och inlevelse förĂ€ndrade nordisk prosa för all framtid.”

- Ulrika KĂ€rnborg, Expressen

”Ett nyanserat portrĂ€tt av ett framstĂ„ende författarskap och en komplex mĂ€nniska.”

- Historiskan