(0)

Efterskrift : 1904-1945

E-book


Mogens Fog var en central skikkelse i modstandskampen. Efterskrift er fĂžrste bind af hans erindringsvĂŠrk, og den skildrer hans liv fra barneĂ„rene i Århus til efterĂ„ret 1945, hvor han blev valgt ind i Folketinget, tilsluttet Danmarks kommunistiske Parti.

Livfuldt fortĂŠller han om sin politiske udvikling i 20rne, sidelĂžbende med det medicinske studium. I 1930 bliver han kandidat, og allerede otte Ă„r efter udnĂŠvnes han til professor i neurologi og overlĂŠge ved Rigshospitalet. Han kommer hurtigt ud i organisationsarbejdet. Navnlig vier han den socialistiske medicinergruppe sin interesse, en politisk sammenslutning, der inden for lĂŠgestanden er rettet mod den gryende nazisme. Dette arbejde fĂžrer Mogens Fog direkte over i modstandskampen under besĂŠttelsen.

I 1942 stifter han sammen med Christmas MĂžller og Aksel Larsen „Frit Danmark“, og han kommer hurtigt i forbindelse med faldskĂŠrms- og efterretningstjenesten. I 1942 gĂ„r han under jorden og arresteres i 1944 af Gestapo – men flygter fra det brĂŠndende Shellhus.

PĂ„ det tidspunkt var han aktiv i ledelsen af „Frit Danmark“ og en ledende skikkelse i „Danmarks FrihedsrĂ„d“.

Mogens Fog slutter skildringen af sit brogede liv med FrihedsrÄdets og politikernes drÞftelse af regeringsdannelsen efter befrielsen og valgkampen til det forestÄende folketingsvalg i oktober 1945.

Mogens Fog og kredsen omkring ham er et stykke nutidig danmarkshistorie. Emnerne har vÊret behandlet fÞr, men levende og fÊngslende giver han sine personlige indtryk og vurderinger til lÊseren, sÄ man bag ordene mÊrker det engagement, der naturligt placerer ham som en ledende skikkelse i kampen for Danmarks frihed.