(0)

Fallet

E-book


En personlig och gripande berĂ€ttelse ur verkliga livet om den livsfarliga duktigheten. Kina bor i London, dĂ€r maken Ă€r diplomat. De har nyss adopterat tvĂ„ pojkar nĂ€r tillvaron blir en mardröm. Maken avlider plötsligt och efterlĂ€mnar en ekonomi i spillror. Kina fĂ„r ingen tid för att sörja – barnen behöver en trygg uppvĂ€xt och skulderna mĂ„ste betalas.

Hon flyttar hem till Sverige för att reda upp kaoset. I tio Ă„r finns hon till för allt och alla – en masochistisk duktighet som gĂ„r över styr. Slutligen rasar hon ner för trappan och vaknar pĂ„ sjukhus med hjĂ€rnskador. Inte ens dĂ„ kan Kina acceptera lĂ€karens ord du Ă€r utbrĂ€nd.

Duktigheten finns kvar inom henne – hon försöker envist rehabilitera skadorna pĂ„ samma sĂ€tt som hon redde upp sitt liv efter makens död. SjukvĂ„rden hon möter har resurser för hjĂ€rnskadorna, men inte för utbrĂ€ndheten som orsakade dem. Hon Ă€r en patient som hamnar mellan stolarna. Hennes strĂ€van efter att fĂ„ leva ett balanserat liv, att fĂ„ komma tillbaka ut i arbetslivet, fĂ„r inget gensvar hos vare sig lĂ€karna eller de sociala myndigheterna.

Det Ă€r svĂ„rt att inte ryckas med i Kinas berĂ€ttelse som vĂ€cker en rad kĂ€nslor. Stundtals blir man arg för att hon inte förstĂ„r bĂ€ttre, stundtals Ă€r man full av medlidande, och ibland vĂ€cks till och med ett och annat leende. Kina rannsakar sig sjĂ€lv och de mĂ€nniskor som pĂ„ olika sĂ€tt styr över hennes öde – kronofogden, socialtanten, lĂ€karkĂ„ren. Man hĂ€pnar, fascineras och lĂ€ser vidare. Denna engagerande varningsklocka vĂ€cker insikter hos alla, vare sig vi sjĂ€lva tillhör dem som rusar alldeles för fort genom vardagen och vĂ€njer sig vid det, eller inte.