"Julian Assange is seeking your protection."
SÄ löd rubriken pÄ ett mejl som FN-specialrapportören om tortyr, Nils Melzer, fick i december 2018.
Till att börja med tog Nils Melzer inte denna förfrÄgan pÄ allvar, eftersom han likt mÄnga andra uppfattade Wikileaksgrundaren som en vÄldtÀktsman, spion, hackare och narcissist. Men nÄgra mÄnader senare tvingades han motvilligt att omvÀrdera sin syn.
Efter att ha gÄtt igenom tusentals sidor med dokument kom han fram till att de fyra direkt inblandade staterna - Ecuador, Storbritannien, Sverige och USA - uppenbart Àgnade sig Ät "politisk förföljelse, allvarlig rÀttslig godtycklighet och avsiktlig tortyr och misshandel".
För att vidare utreda misstankarna intervenerade Nils Melzer officiellt hos de berörda regeringarna, men dessa avböjde att samarbeta med honom i enlighet med hans FN-mandat. DÄ bestÀmde han sig för att göra de omstÀndigheter som hans allvarliga anklagelser grundar sig pÄ allmÀnt kÀnda i formen av en bok.
I Fallet Julian Assange berÀttar Nils Melzer den hÀpnadsvÀckande historien om hur fyra demokratiska stater, genom sina regeringar, myndigheter och sÀkerhetstjÀnster och med hjÀlp av fogliga medier, under mer Àn tio Ärs tid och med nÀstan alla tÀnkbara medel, jagar och försöker tysta en obekvÀm journalist. Som om de följt det amerikanska underrÀttelseföretaget Stratfors rekommendation frÄn Är 2010 om att Julian Assange skulle drivas "frÄn land till land, genom allsköns anklagelser de nÀrmaste 25 Ären".
Enligt författaren kan fallet Assange visa sig vara inte bara vÄr tids största rÀttsskandal, utan ocksÄ nÄgot som avslöjar djupa sprickor i sjÀlva den vÀsterlÀndska rÀttsstaten och demokratin.
I sin bok kastar Nils Melzer med hjÀlp av tidigare okÀnda uppgifter nytt ljus över fallet Julian Assange - alltifrÄn vÄldtÀktsanklagelserna och den svenska rÀttsapparatens agerande, över asylvistelsen pÄ den ecuadorianska ambassaden i London till den efterföljande fÀngelsevistelsen och pÄgÄende rÀttegÄngen med anledning av USA:s begÀran att fÄ Assange utlÀmnad.