(2)

Jag har ingen vilja till makt

E-book


Tage Erlander Àr den svenska statsminister som suttit lÀngst vid makten 23 Är. Trots detta har ingen skrivit nÄgon större biografi över hans liv och gÀrning. Hans dagböcker och hans egna memoarer Àr de enda skildringar som funnits att tillgÄ för den som önskat lÀra kÀnna Sveriges frÀmste politiker under efterkrigstiden.

Dick Harrison har skrivit ett rikt illustrerat standardverk över Erlander som ger en bild av en mycket sammansatt person. Han var obrottsligt lojal mot mÀnniskor han tyckte om och delade politiska stÄndpunkter med, samtidigt som han kunde drivas av ett nÀstan oförsonligt hat mot vissa politiska motstÄndare. Han insÄg till fullo begÄvningen hos yngre manliga kolleger, som Olof Palme, men var mÀrkligt oförmögen att inse styrkan hos kvinnorna i partiet. Han förenade kÀrleken till politiken med ett brinnande intresse för naturvetenskap, litteratur och scendramatik.

Tage Erlander var statsministern som inte ville ha makten men som likvÀl var makten personifierad under nÀstan ett kvarts sekel. Han plÄgades ideligen av dÄligt sjÀlvförtroende men lyckades genomdriva i princip alla reformer han föresatte sig, mycket tack vare sitt Àlskade Harpsund och stödet frÄn familjen.