(0)

Koivisto 1917-1918

E-book


Juha O Luukan teoksen "Koivisto 1917-1918: Viipurin ja Pietarin puristuksessa" on rikostutkijan tarkkuudella peruslÀhteiden palapelin paloista koottu selvitys vuoden 1918 vallankumouskuukausien aikaisista ja jÀlkeisistÀ tapahtumista erityisesti Koivistolla ja pitÀjÀÀ ympÀröivÀllÀ EtelÀ-Kannaksella. Kirja on lÀhtölaukaus tulevalle, liian vÀhÀlle huomioille jÀÀneelle luovutetun Karjalan ja Suomen ja VenÀjÀn rajaseudun sisÀllissodan tutkimukselle.

Luukan kirjan suurin ansio yhdistyy terrorin luonteen selvittÀmiseen. TÀssÀ kohdin ylittyvÀt paikallisuuden rajat. HÀn vahvistaa ja tuo lisÀÀ piirteitÀ Marko Tikan tulkinnalle, ettÀ valkoisten suorittama teloitusaalto oli suunnitelmallista ja jÀrjestelmÀllistÀ toimintaa, jonka perusta luotiin Tampereen taistelun jÀlkeen. Luukka ja aikaisemmat tutkimukset muualta osoittavat myös, ettÀ valkoisen armeijan terrori- ja puhdistuskoneisto oli hioutunut sÀröttömÀksi ja kehittynyt tappavan tehokkaaksi sodan loppuvaiheessa Kymenlaaksossa ja Karjalassa. Luukka esittÀÀ myös selkeÀn kannan, olivatko valkoisten langettamat kuolemantuomiot laillisia vai laittomia. Kirja antaa selkeitÀ viitteitÀ siitÀ, ettÀ punaiseen terroriin sisÀltyi sodanjohdon rintamantakaisen vastarinnan tukahduttaminen, jonka jÀrjestelmÀllisyyden Karjalassa osin peittÀÀ punapÀÀllikkö Heikki Kaljusen vÀkivaltainen persoona.

Juha O Luukan kirja on myös ajan myötÀ unohduksiin painumassa ollutta, tosin kipeÀÀ ja vaiettua Koiviston kotiseutuhistoriaa, johon tuo oman vÀrinsÀ koivistolaisten muistelmat ja perimÀtieto vuodesta 1918.

Seppo Aalto, Suomen ja Skandinavian historian dosentti

Koivistolaisilla oli hyvÀ elÀmÀ. KylÀlÀisten vÀlinen yhteistyö oli sujuvaa ja Koiviston hyvÀÀ henkeÀ edistÀvÀÀ. IhmisillÀ oli hyvÀt kodit, kaikilla oli töitÀ ja lapset saivat kÀydÀ koulua. Viikonloppuisin soi musiikki, tanssittiin. PyhÀisin kÀytiin kirkossa. Koivistolaiset perustivat nuorisoseuroja ja työvÀenyhdistyksiÀ.

Toukokuussa 1918 kaikki muuttui kuin salamaniskusta. VÀkivalta astui kaiken hyvÀn tilalle. Alkoi pimeÀ aikakausi. SisÀllissodan julmuus tuli esille; ihmisiÀ mestattiin. HeidÀt teloitettiin ampumalla. Ruumiita oli joka puolella kaivetuissa montuissa. Kuolleita oli kymmenittÀin. Useita poikia samasta perheestÀ saattoi joutua mestauslistalle. Tuomioistuimet julistivat omia ampumalistojaan, eikÀ minkÀÀnlaista oikeudenkÀyntiÀ ollut. MihinkÀÀn vÀkivaltaisuuksiin ei kuitenkaan ollut aihetta varsinaisten taisteluiden jÀlkeen.

Miten tÀhÀn oli tultu?