(0)

Kroppshets

audiobook


Lars Sjöstrand skriver i sin recension i LÀkartidningen av författarens nÀrmast föregÄende bok "Alltid pÄ Divanen - terapeuten tÀnker tillbaka" 2012:

"Sten Espmark har varit en framtrÀdande psykiater, psykoanalytiker, forskare och klinikchef. Under senare Är har han i huvudsak arbetat som privatpraktiserande lÀkare med en bred behandlingsrepertoar, i vilken sÄvÀl psykofarmaka som KBT och psykoanalys ryms. 2010 utkom hans bok "I speglarnas sal", dÀr han i novellform presenterade 12 "fall". Ett sjÀlvbiografiskt avsnitt, som i mycket koncentrerade sig pÄ hans professionella utveckling, fick avsluta. I sin nya bok följer han spÄren bakÄt i tiden... NÀr han, nÀstan 80 Är gammal, hamnar i grÀnslandet mellan liv och död efter en hjÀrtinfarkt med Ätföljande bypassoperation, startar han en resa genom det förflutnas privata domÀner. En resa som inte följer en rÀtlinjig kronologi. MinnestrÄden spinns och löper runt; hÄgkomster frÄn olika tider lÀggs intill varandra och flyter samman som under en psykoanalytisk seans. Resultatet har blivit en vÀlskriven memoar av nÀrmast skönlitterÀr kvalitet... SprÄket Àr tidvis glimrande och poetiskt, samtidigt som det Àr enkelt och rÀttframt".

Inger Litteberger-Caisou skriver i BTJ-hÀftet (HÀftepos 12110118) om samma bok: "Sten Espmark (f. 1932) Àr psykoterapeut och psykoanalytiker... I denna levande och vÀlskrivna minnesbok, med glimtar in i nuet, berÀttar han om sin uppvÀxt med en ensamstÄende mor och en bror som bÄde var en rival och ett slags fadersfigur... Hans litterÀra begÄvning Àr uppenbar... hans sökande skrivsÀtt ger ett levande intryck och fÄr lÀsaren att engagera sig i berÀttelsen... en bok för alla som intresserar sig för de mönster som formar en mÀnniska".

Carin Franzén skriver i sin recension av memoarboken i Respons nr 1 2012:

"... Levnadsteckningen grÀnsar mot berÀttarkonsten och den har skiftat under historiens gÄng... Espmark formulerar sjÀlvbiografins syfte utifrÄn sin erfarenhet som psykoanalytiker: "En upplevelse av att vara den person som man alltid varit innerst inne". Espmark föreslÄr utifrÄn sitt "divanperspektiv": "Kanske har vi tillsammans skapat en myt men dÄ en myt som för individen kÀnns sannare. Och som Àr i stÄnd att skapa en kÀnsla av kontinuitet i livshistorien".


Narrator: John Pekkari
Duration: