(0)

Matros under verdenskrigen - og andre beretninger

E-book


"En anden gang oplevede jeg, at der kom et »Funkspruch« til mig ombord, at jeg skulle aflÞses og det straks, hvorfor jeg fik ordre til at pakke min klÊdesÊk og gÞre mig klar til at gÄ fra borde. Vi var netop for udgÄende, men det andet skib gjorde sig ikke umagen at lÊgge til, og jeg fik besked om at springe, mens vi var i fart. Jeg kom ogsÄ godt fra hoppet, men skibet, jeg sÄdan kom ombord i, sejlede ud, lÞb dog siden pÄ en mine og vendte altsÄ ikke tilbage; de fleste af os blev reddet, kun en 4-5 mand gik ned sammen med skibet."

SÄdan skriver en af de op mod 30.000 sÞnderjyder, der deltog i 1. verdenskrig pÄ tysk side. SÞnderjylland havde vÊret tysk siden nederlaget i 1864, og det betÞd, at de unge danske mÊnd i regionen blev indrulleret i kejserens hÊr. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.

Foreningen af dansksindede sĂžnderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mĂŠnd. Det blev til mere end 600 bĂ„de dramatiske og hjerteskĂŠrende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer alle de beretninger, der blev trykt i DSK’s Ă„rbog fra 1969.

Samtlige beretninger fra ÄrbÞgerne er udgivet som e-bÞger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".