(3)

Mielen rajoilla : Arjen kummat kokemukset

E-book


Mielen rajoilla tarkastelee arkiymmÀrryksen ylittÀviÀ, kummina pidettyjÀ kokemuksia ja niiden tulkintoja.

Teoksen aineistona ovat suomalaisten kirjeet, joissa he kuvaavat erikoisia kokemuksiaan kuten vainajien kohtaamisia, avun ja varjeluksen saamista, outoja valoja ja ÀÀniÀ, ennenÀkyjÀ, kuolemanrajakokemuksia, ruumiista irtautumista, kummittelua ja automaattikirjoitusta.

TÀllaiset kokemukset mÀÀrittyvÀt lÀnsimaisessa kulttuurissa kummiksi: ne rikkovat kÀsitystÀ todellisuudestamme modernin yhteiskunnan odotuksiin sopimattomalla tavalla.

Mielen tieteissÀ ja terveydenhuollon hoitokÀytÀnnöissÀ keskustelu arkiymmÀrryksen ylittÀvistÀ kokemuksista keskittyy usein kysymykseen siitÀ, onko kokemus totta. Kuitenkin vÀestötutkimusten perusteella tÀllaisten kokemusten voi katsoa olevan yhtÀ tavallisia kuin sydÀmen rytmihÀiriöt. Salailu ja vaikeneminen lisÀÀvÀt mielikuvaa niiden poikkeavuudesta.

Mielen rajoilla -teos purkaa tÀtÀ vaikenemisen kulttuuria ja kysyy, miksi nÀistÀ kokemuksista keskusteleminen tai niiden tutkiminen on yhteiskunnassamme niin latautunut asia. Teos tarttuu kriittisesti julkisuuden ja tieteen sekÀ yhteiskunnallisen valtapuheen varjoon jÀÀviin kysymyksiin. Se on vÀkevÀ yhteiskunnallinen puheenvuoro kummista kokemuksistaan kertoneiden ihmisten puolesta ja yhdessÀ heidÀn kanssaan.

Teos antaa tietoa ja ajattelemisen aihetta suurelle yleisölle, tutkijoille ja terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaisille. Ennakkoluuloja purkavaa teosta voi suositella kaikille inhimillisestÀ kokemuksesta ja sen tulkinnasta kiinnostuneille.