(73)

Nasima

audiobook & e-book


Ainutlaatuinen ja koskettava henkilökuva

Vuonna 1984 Kabulissa, Afganistanissa syntyneen Nasima Razmyarin tarina on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa. Samalla siinÀ kiteytyy jotain keskeistÀ ajastamme ja suomalaisen yhteiskunnan asenneilmaston muutoksesta.

Nasima Razmyar oli viisivuotias, kun hÀnen perheensÀ muutti Kabulista Moskovaan isÀn suurlÀhettilÀspestin takia, kahdeksan vanha kun he saapuivat Suomeen. Nasimalle Suomi oli maailman paras maa, turvallinen ja koulutusjÀrjestelmÀltÀÀn loistava. Vaikka uudistusmielisen Afganistanin kÀrkihahmoihin kuulunut isÀ ja journalistina toiminut Àiti eivÀt oikein löytÀneet jalansijaa ja työtÀ turvapaikkamaassaan Suomessa, kaikki tuntui menevÀn parempaan suuntaan, myös maahanmuuttajien kotouttamisessa.Rahaa oli vÀhÀn, rakkautta paljon. Islaminuskoinen isÀ kannusti tytÀrtÀÀn rikkomaan rajoja ja ennakkoluuloja, ja niin Nasima totisesti tekikin. HÀn meni töihin maahanmuuttajajÀrjestöihin, valittiin Vuoden Pakolaisnaiseksi, tanssi itsensÀ ihmisten sydÀmiin Tanssii tÀhtien kanssa -televisio-ohjelmassa ja hakeutui politiikkaan sosiaalidemokraattien riveihin. HÀnet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2015 juuri samoihin aikoihin, kun Suomen rajat tukkeutuivat turvapaikanhakijoiden virrasta, rasismi roihahti ja vihapuhe yltyi.EnsimmÀisen kerran viha ja ennakkoluulot ryöppysivÀt myös Nasima Razmyarin pÀÀlle, lÀhes 25 vuoden Suomessa asumisen jÀlkeen. Se pysÀytti, sai tuntemaan voimattomuutta uudessa kansanedustajan asemassakin. Miten tÀssÀ tilanteessa voisi tehdÀ hyvÀÀ, parantaa maailmaa, onko parlamentti siihen paras paikka - voisiko esimerkiksi jÀrjestömaailmassa tai kansainvÀlisissÀ tehtÀvissÀ vaikuttaa enemmÀn ja selkeÀmmin pÀÀmÀÀrin? Nasima Razmyar jÀi Àitiyslomalle, kun eduskunta aloitti kesÀlomansa 2016. Poikalapsi syntyi elokuussa. Nasiman ainutlaatuinen tarina ja pohdiskelut ilmestyivÀt kirjana 2017.

Journalisti, tietokirjailija Raila Kinnunen teki pitkÀn uran Apu-lehdessÀ kirjoittaen suomalaisen kulttuurielÀmÀn ja maailman suurimmista tÀhdistÀ. HÀnen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu muun muassa elÀmÀkerrat Karita Mattilasta, Esko Salmisesta, Kyllikki Forssellista, Paavo Lipposesta ja Kirka Babitzinista.


Narrator: Kati Tammensola
Duration: