(11)

Oikeus rakkauteen

audiobook & e-book


Katsokaa, tÀllainen minÀ olen!

Suuri historiallinen romaani rakastamisen vaikeudesta ja onnen mahdottomuudesta.

Kaikki alkaa 1800-luvun jÀlkipuolella, kun kaksi miestÀ rakastuu toisiinsa. Se ei ole mahdollista, sillÀ miehillÀ ei ole edes sanoja joilla kÀsitellÀ tunteitaan. Toinen heistÀ kirjoittaa asiasta laajan esseemÀisen tekstin, jonka antaa vaimonsa myös lukea. Sovitaan, ettÀ vasta pariskunnan lasten kuoltua muutkin saavat lukea tekstin.

Noin sata vuotta myöhemmin pieni joukko ihmisiÀ kyllÀstyy omaan nÀkymÀttömyyteensÀ, aktivoituu ja jÀrjestÀÀ ensimmÀisen homojen oikeuksia ajavan mielenosoituksen Euroopassa. Paikka on ruotsalainen pikkukaupunki. Pienen tapahtuman jÀlkiseuraukset ovat valtavat. NÀiden ihmisten jÀljiltÀ meillÀ on kokonainen Pride-viikko.

Gardellin romaanin tapahtumat ovat todellisia ja sen kuvaamat ihmiset ovat elĂ€neet – ja monet ovat yhĂ€ keskuudessamme. Pontus Wiknerin (1837–1888) Psykologisia tunnustuksia on julkaistu suomeksi verkossa vuonna 2004.

Jonas Gardell (s. 1963) on yksi Ruotsin suosituimmista kirjailijoista ja kolminkertainen kunniatohtori. Gardellista tuli koomikko, kun hÀn oivalsi, ettei halua esittÀÀ lavalla muuta kuin itseÀÀn. Lavakoomikkona Gardell on ollut jo pitkÀÀn Ruotsin suosituin.

Suomessa hĂ€n on koskettanut laajaa yleisöÀ erityisesti trilogiallaan ÄlĂ€ koskaan pyyhi kyyneleitĂ€ paljain kĂ€sin (2013–2015). Se kuvasi raastavasti AIDSin rantautumista Tukholman homomiesten pariin. Myös kirjoista tehty tv-sarja nĂ€htiin meillĂ€.

Mark Levengoodin kanssa avioliitossa elÀvÀ Gardell on vÀsymÀtön seksuaalisten vÀhemmistöjen oikeuksien puolustaja.


Narrator: Anssi Niemi
Duration: