(0)

Riksdevisorn

E-book


Den hĂ€r Ă€r den sanslösa historien om en ung man, Karl Svensson, som genom en förvĂ€xling fĂ„r jobb som revisor, utan att ha nĂ„gra kvalifikationer för det yrket och dessutom hamnar mitt i stridsfĂ€ltet mellan tvĂ„ bittra antagonister, en riksrevisor och en minister. Innan dess har han levt ett nĂ„got förvirrat, men lugnt liv, utan större framtidsutsikter; hans flickvĂ€n har lĂ€mnat honom, han har varit kroniskt arbetslös, han har lĂ€s- och skrivsvĂ„righeter och andra symptom som placerar honom bland förlorarna i samhĂ€llet. Dock söker Ă€ven han vad man kallar ett autentiskt liv. Riktigt vad det innebĂ€r vet han inte. Det försöker han reda ut genom att samla pĂ„ ord och deviser som gjort ett starkt intryck pĂ„ honom och han lyssnar med hela sin varelse efter vad Paul Celan kallat de egna ordens ”andra och Ă„ter andra ton
” Han gör det pĂ„ sitt eget och nĂ„got aviga sĂ€tt. Det upprör en envis jobbcoach som Karl har tvingats gĂ„ till, och som har svĂ„rt att förstĂ„ nĂ„gon som hellre vill syssla med ord Ă€n fĂ„ ett jobb. De följande kapitlen handlar, inte ovĂ€ntat kanske, om vĂ„dan av att vĂ€l fĂ„ ett arbete och svĂ„righeterna för den lilla mĂ€nniskan att trassla sig ur det byrĂ„kratiska arbetsmaskineriet med vĂ€rdigheten i behĂ„ll.

”Det Ă€r en skruvad historia för lĂ€sare med smak för stolligheter och absurditeter. Det Ă€r ocksĂ„ en sprudlande satir, som i de bĂ€sta avsnitten Ă€r vanvettigt rolig”.

LEKTÖR FRÅN FÖRFATTARCENTRUM