(1)

Roman utan namn

E-book


Quan har befunnit sig i fĂ€lt sedan han var arton. Tillsammans med sina barndomsvĂ€nner gick han full av framtidshopp och övertygelse med i den nordvietnamesiska befrielsearmĂ©n för att utkĂ€mpa det som i Vietnam kallas »Det amerikanska kriget«. Men tio Ă„r senare Ă€r alla illusioner bortblĂ„sta. NĂ€r han under en permission Ă„tervĂ€nder till sin hemby blir det tydligt för honom hur kriget brutit ned en hel generation vietnameser. Han mĂ„ste frĂ„ga sig: Är det verkligen det hĂ€r vi kĂ€mpat för sĂ„ lĂ€nge?

DUONG THU HUONG Àr en av Vietnams mest lÀsta och Àlskade författare, trots att hennes böcker Àr förbjudna i hemlandet och att hon sjÀlv lever i exil. Med den hyllade krigsskildringen Roman utan namn presenteras hon hÀr för första gÄngen för svenska lÀsare.

DUONG THU HUONG föddes 1947 i Thai Binh-provinsen i Nordvietnam. Hon deltog sjÀlv i kriget under sju Ärs tid i en brigad dÀr endast tre av fyrtio soldater överlevde. Hon debuterade 1985 och fick snabbt en stor publik i hemlandet, men mötte ocksÄ motstÄnd för sitt oförstÀllda sÀtt att skildra kriget och de i Vietnam sÄ glorifierade soldaterna.

Eftersom hennes tidigare romaner censurerats sÀnde hon manuset till Roman utan namn till Frankrike för publicering, vilket var en bidragande orsak till att hon 1991 fÀngslades i sju mÄnader utan rÀttegÄng. Hon hann inte ge romanen nÄgot namn innan hon fÀngslades, sÄ den publicerades i fransk översÀttning som Roman sans titre.

I dag Àr Duong Thu Huong en storsÀljande författare i Frankrike, dÀr hon lever i exil sedan 2006, och hjÀlteförklarad av stora delar av den vietnamesiska diasporan.

Romanen Àr översatt frÄn vietnamesiska av Tobias Theander och presenteras med ett förord av författaren och kritikern Kristoffer Leandoer.