(45)

Varovainen matkailija

audiobook & e-book


Matkoja ja paluita

"TÀmÀ kirja kÀsittelee matkustamista, matkustamisen merkitystÀ, erilaisia tapoja matkustaa. Ennen muuta se kÀsittelee paluuta - ei pelkÀstÀÀn kotiin vaan myös muihin paikkoihin. - - Samalla matkustan myös ajassa, takaisin aikaisempiin elÀmÀnvaiheisiin, sellaisten ihmisten luokse joita ei enÀÀ ole."

Merete Mazzarellan uudessa kirjassa matkustetaan, mutta se ei ole matkakuvaus sanan varsinaisessa merkityksessÀ. Mazzarella kertoo pikemminkin tavasta elÀÀ ja kappaleista omaa elÀmÀnmatkaansa. TÀrkeitÀ teemoja teoksessa ovat paluu ja toisto.Kerrontaan nivoutuu muistoja entisestÀ. Mazzarella luotaa matkojen ja muuttojen sÀvyttÀmiÀ lapsuusmuistojaan diplomaatin tyttÀrenÀ, kuvaa turismin kehittymistÀ ja pohtii matkustamisen merkitystÀ filosofien ja kirjailijoiden ajatuksista ammentaen. Matkailun yhteydet itse elÀmÀÀn kiteytyvÀt aforistisiksi mietelmiksi.Mazzarella tarjoaa esseististÀ pohdiskelua matkustamisen eri puolista, mainioita tuokiokuvia matkoilta, tarkkanÀköistÀ ihmiskuvausta ja terÀviÀ havaintoja ajan ilmiöistÀ.

"NimestÀÀn huolimatta Varovainen matkailija on rohkea sukellus itse elÀmÀÀn." Rauha Kejonen, Karjalainen

Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herÀttÀneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hÀn on saanut useita palkintoja.