(0)

Rent og urent. Hovedstadens piger og fruer 1880-1920

E-book


Selv i den tid, hvor kvinder endnu var henvist til kødgryderne og børnepasning i hjemmet, spillede de en stor rolle i samfundet. Alligevel har historikerne i mange ür forsømt forskningen i denne vigtige befolkningsgruppe, der pü sü mange müder har vÌret med til at forme vores liv i dag.

Tinne Vammens bog "Rent og urent" fra 1986 er en af de første dybdegüende undersøgelser af danske kvinder og pigers liv i København omkring ürhundredeskiftet. Bogen ser pü kvinder og piger i alle aldre og pü tvÌrs af klasseskel, men fokuserer pü herskabshjemmets private sfÌre, hvor kvinderne indtog en langt mere central rolle, end man i mange ür gik ud fra. Tinne Vammen boede endda selv i Sølvgade 30, som er omdrejningspunktet for den historiske analyse i bogen.

Tinne Vammen (1942-2016) var dansk forfatter og historiker. Hun var en pioner inden for dansk kønsforskning, og som studerende blev hun en del af RødstrømpebevÌgelsen, som hun igennem mange ür var aktiv i. Tinne Vammen udgav et vÌld af bøger og artikler om kvinders vilkür og rettigheder i Danmark igennem det 19. og 20. ürhundrede. Hun var i en ürrÌkke en central del af Koordinationen for Kønsforskning pü Københavns Universitet.