(0)

Rent og urent. Hovedstadens piger og fruer 1880-1920

e-bok


Selv i den tid, hvor kvinder endnu var henvist til kÞdgryderne og bÞrnepasning i hjemmet, spillede de en stor rolle i samfundet. Alligevel har historikerne i mange Är forsÞmt forskningen i denne vigtige befolkningsgruppe, der pÄ sÄ mange mÄder har vÊret med til at forme vores liv i dag.

Tinne Vammens bog "Rent og urent" fra 1986 er en af de fÞrste dybdegÄende undersÞgelser af danske kvinder og pigers liv i KÞbenhavn omkring Ärhundredeskiftet. Bogen ser pÄ kvinder og piger i alle aldre og pÄ tvÊrs af klasseskel, men fokuserer pÄ herskabshjemmets private sfÊre, hvor kvinderne indtog en langt mere central rolle, end man i mange Är gik ud fra. Tinne Vammen boede endda selv i SÞlvgade 30, som er omdrejningspunktet for den historiske analyse i bogen.

Tinne Vammen (1942-2016) var dansk forfatter og historiker. Hun var en pioner inden for dansk kÞnsforskning, og som studerende blev hun en del af RÞdstrÞmpebevÊgelsen, som hun igennem mange Är var aktiv i. Tinne Vammen udgav et vÊld af bÞger og artikler om kvinders vilkÄr og rettigheder i Danmark igennem det 19. og 20. Ärhundrede. Hun var i en ÄrrÊkke en central del af Koordinationen for KÞnsforskning pÄ KÞbenhavns Universitet.