(2)

Scenesat: En roman om Johanne Luise Heiberg

audiobook & e-book


Johanne Luise Heibergs vej fra bund til top er grusommere end nogen anden historie fra Guldalderen. Hun er fĂždt i en familie, hvor misbrug af enhver art florerer. Men i gĂžgereden vokser en svane op: smuk, stĂŠrk, talentfuld og modig.

Ét er Johanne Luise fra barnsben bevidst om: At undgĂ„ udnyttelse handler om at stĂ„ fast. Hun mĂ„ vĂŠrne om kroppen, sproget, tanken. Munden er den vej, undertrykkelsen trĂŠnger ind, og senere den port, hvorigennem renselsen kommer: replikkerne. PĂ„ scenen pĂ„ Det kongelige Teater bliver hun et rigtigt menneske. Hendes liv er en konstruktion, men den smukkest tĂŠnkelige.

Johanne Luise Heiberg (f. PÀtges, 1812-1890) kom ind pÄ Det Kongelige Teaters balletskole som otteÄrig. Hun fik hurtigt mindre roller og debuterede som skuespiller i vaudevillen APRILSNARRENE. Tidens stÞrste digtere, fra OehlenschlÀger til Hertz, skrev roller til hende og med Êgteskabet med Johan Ludvig Heiberg, forfatter, dramatiker og senere direktÞr for Det Kongelige Teater, blev hun guldalderens store danske scenekunstner.

Pressen skriver:

»  et fintmĂŠrkende og fĂžlsomt portrĂŠt af den store danske skuespillerinde 
”Scenesat” er en vĂŠrdig hyldest til den legendariske skuespillerinde Johanne Louise Heiberg.«

***** – Henriette Bacher Lind, Jyllands-Posten

»Maria Hellebergs indlevede skildring af fru Heibergs rĂŠdsomme barndom, stĂŠrke vilje og frustration er gribende 
 Maria Helleberg griber kraftfuldt og vedkommende fat i lĂŠseren med sit undersĂžgende blik pĂ„ en kvindelig kunstners vej til position og ensomhedsfĂžlelse.«

***** – Eva Pohl, Berlingske

»  en god og grum og gĂŠv roman om Johanne Luise Heiberg«

– Lars Bukdahl, Weekendavisen

»Maria Helleberg gÞr det med sin sÊdvanlige respekt for de historiske kendsgerninger, og hun sÊtter som i sine andre historiske romaner ekstra kulÞr pÄ ved hjÊlp af den sÄkaldte digteriske frihed. «

– K.E. Watz, Lolland-Falsters Folketidende

»Med magelĂžs prĂŠcision giver Helleberg os Hanne, Johanne og fru Heiberg i Ă©n bid 
 en fantastisk bog er det blevet til.«

– Marianne D. Comett, Séby Folkeblad


Narrator: Judith Rothenborg
Duration: