Epistler

SĂ©rie ‱ 1 livres

Ludvig Holbergs "Epistler" har haft mange tilhĂŠngere, siden de udkom i Ă„rene 1748-54. Det er i disse essays, lĂŠserne har sĂžgt Holbergs sunde, men ikke ubekymrede fornuft om alskens emner, selv om Holberg i disse skrifter har en tendens til intellektuel resignation og i stedet lader det vĂŠre op til lĂŠseren at dĂžmme over de emner, han tager op.

"Der sad han i sin stue i FiolstrÊde og skrev 539 epistler, som ikke er breve til nogen bestemt, men henvendelser til menneskeheden. Alting interesserede ham. Han skrev om Gud og materien, og han skrev om TjÊre-Vands Cuur. Han skrev om kys og kinesiske skuespil. Han skrev om kvÊgsyge og den tyrkiske sultan... Han beskÊftigede sig med de smÄ ting og de store problemer, med det dagligdags og det ophÞjede, liv og dÞd og hunde og katte.. Der er stadig megen aktualitet i disse meddelelser fra Holberg. De narre, han afslÞrede, lever endnu iblandt os."

Hans Scherfig: "Om Holbergs epistler"

Ludvig Holberg (1684-1754) var norsk-dansk professor i metafysik, retorik og historie. Han grundlĂŠgger moderne dansk-norsk litteratursprog og med 25 komedier til det fĂžrste danske teater og en anerkendt videreproduktion udgĂžr hans komedier grundstenene til den nordiske og tyske teaterscene. En anden genre, Holberg har haft stor indflydelse pĂ„, er essay-genren. Disse korte, reflekterende og rĂŠsonnerende prosastykker skriver han i sin alderdoms ”filosofiske raptus”, der aflĂžser dels en poetisk og en historisk. Holberg er en udprĂŠget fortaler for 1700-tallets tro pĂ„ fornuft, individualisme og naturret, og han Ăžnsker ikke blot at underholde, men i den grad ogsĂ„ at belĂŠre.

1 de 1 titres

Vous avez affiché tous les livres de la série : Epistler