(17)

Alma!

audiobook & e-book


Kirjan vuosi 2015 -kirjoituskilpailun voittanut romaani

Alma! on rihmastomainen, moniaalle kurkottava ja kieleltÀÀn ilmaisuvoimainen romaani taiteesta, nykymaailmasta ja niistÀ kriteereistÀ, joilla ihmisyyttÀ ja varsinkin naisen arvoa yhÀ mitataan. Sen todellisuudessa on sijaa yhtÀ lailla maahanmuuttajapoikaa salaa tapaavalle lakinaiselle ja juorulehtien sivuilla omaa glamour-elÀmÀÀnsÀ viettÀvÀlle viihdetanssijalle.

WienissÀ 1907 Alma Mahler istuu pianon ÀÀressÀ, hÀnen sormensa juoksevat koskettimilla, ja hÀn laulaa. Mutta flyygelin nuottiteline on tyhjÀ. TÀtÀ laulua ei ole koskaan kirjoitettu, nuottiakaan ei ole painettu, kukaan koulutettu sopraano ei ole nÀhnyt sitÀ. Toisaalla maailmassa, joka on sama mutta jossa aika on toinen, 234 nigerialaista koulutyttöÀ katoaa. Tai eivÀt he katoa, asemiehet hakevat heidÀt mukaansa yöhön. Aino lukee uutisen lehdestÀ ja huokaa: mitÀpÀ hÀn voisi kaukaisten maiden raa'alle todellisuudelle tehdÀ? HÀn on taiteilija, hÀn osaa vain piirtÀÀ. Matkalla työhuoneelleen Aino pohtii naisen ÀÀriviivoja ja ajautuu seuraamaan metrossa itseÀÀn meikkaavaa nuorta tyttöÀ, joka kÀyttÀÀ ruosteenvÀristÀ poskipunaa.

Hanna Weselius (s. 1972 Kajaanissa) on opiskellut kirjallisuustiedettÀ, journalismia ja valokuvataidetta ja työskennellyt kuvajournalistina, kuvataiteilijana ja vapaana kirjoittajana. HÀn on koulutukseltaan taiteen tohtori ja työskentelee valokuvataiteen yliopistonlehtorina. Weselius on aikaisemmin palkittu Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton runokilpailussa