(0)

CARIN IDMAN. "FIMI": Suomalais-Tanskalainen sukukronikka

E-book


Carin Idman on autenttinen, jĂ€nnittĂ€vĂ€ ja viihdyttĂ€vĂ€ kaunokirjallinen elĂ€mĂ€kerta. Kirjan henkilöt, juoni ja viittaukset aikaan ja paikkaan perustuvat tositapahtumiin, jotka sijoittuvat Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan. NiitĂ€ seurataan 125 vuoden ajan isĂ€nĂ€itini, ”Fimin” kuvaamina. ElĂ€mĂ€kerta on kolmiosainen:

”Varjokuvia” (1856–1923) Tarina saa alkunsa tsaari Aleksanteri II:n vierailusta Tampereella. TĂ€ssĂ€ osassa kuvataan Idmanin perheen ja VenĂ€jĂ€n tsaarin lĂ€heistĂ€ ystĂ€vyyttĂ€, kartanoelĂ€mÀÀ, nĂ€lkĂ€vuosia sekĂ€ Suomen ja Ruotsin suhteita, ja edetÀÀn teollistumisen alkuvuosista ensimmĂ€isen maailmansodan ja vapaussodan kautta HelsingissĂ€ vuonna 1923 vietettyyn promootiojuhlaan.

”ValonvĂ€lkkeitĂ€â€ (1923–1948) Fimin ensimmĂ€inen avioliitto vie meidĂ€t muun muassa Italiaan ja Tanskaan. LisĂ€ksi kuvataan Tanskan ja Suomen suhteita, Fimin toista avioliittoa talvisodan ja jatkosodan aikana sekĂ€ evakuointia Ruotsiin toisen maailmansodan melskeissĂ€.

”Paikka auringossa” (1948–1981) Sotien jĂ€lkeen uudistettiin suhteet Tanskaan ja Ruotsiin, ja Fimi solmi kolmannen ja neljĂ€nnen avioliittonsa. TĂ€mĂ€ osa kertoo myös Fimin ja kirjailija Brigitta Gadolinin ystĂ€vyydestĂ€ ja matkoista muun muassa Ibizalle. Lopussa kuvataan vanhuutta ja nivotaan yhteen vanhat ja uudet tarinat.

Carin Idman oli suomenruotsalainen persoonallisuus. HÀnellÀ oli valoisa luonne ja uskomattoman hyvÀ muisti. HÀn kertoo oman elÀmÀnsÀ dramaattisista vaiheista kepeÀllÀ ja humoristisella otteella, joka oli tunnusomaista hÀnelle. Fimin persoonallisuus ja optimismi paistavat kerronnasta lÀpi auringon lailla, sillÀ hÀn pyrki viemÀÀn elÀmÀntarinaansa aina mahdollisimman jÀnnittÀvÀÀn, elÀvÀiseen ja ennen kaikkea viihdyttÀvÀÀn suuntaan. Teos on kirjoitettu kertojan ja kirjailijan vÀlisen keskustelun muotoon. Kirja on ilmestynyt myös tanskaksi ja ruotsiksi.

HyviÀ lukuhetkiÀ!

Carl-Bernhard von Christierson

Kirjailija