(0)

Den Hvide By

E-book


"Modlyset fra vinduerne gÞr, at mandens ansigt ligger i skygge, men da han lÊner sig frem og giver mig hÄnden til goddag, giver det et gib i mig. Han har ar efter brandsÄr pÄ alle de steder af kroppen, som jeg kan se. HÊnderne, armene, halsen, ansigtet, hovedet.

Arrene i ansigtet ligner gamle keltiske tatoveringer, som slynger sig rundt om Þjnene, hen over panden og ned over kinder og hage. Hvis det ikke havde vÊret sÄ grufuldt, ville det have vÊret smukt."

""Hvad skulle jeg pÄ museer, nÄr jeg har hele historien skrevet i mit ansigt? Kan du ikke lÊse det?" Pludselig begynder arrene at bevÊge sig under mine fingre; de bliver som smÄ slanger og drager, der stirrer pÄ mig med talrige Þjne. De snor sig rundt i Ragnvalds ansigt og ud over mine hÊnder, op ad mine arme. De hvÊser sagte, inciterende, nÊsten melodisk. Ragnvalds sorte Þjne holder mit blik fast, og det brÊnder bag dem og i rummet omkring os. Jeg er bjergtaget."

Den Hvide By er en fortÊlling fra Stavanger, Norge i bÄde fortid og nutid. IsbjÞrnen fra FinnÞy, et isbjÞrneskelet fra slutningen af den sidste istid trÊkker sÄledes en symbolsk ledetrÄd gennem hele 12.400 Är. Men der er ogsÄ plads til vikingetidens fÞrsteelsker, Harald HÄrfager, der er brodermord og tyske torpedoer.

FortĂŠllingen har rod i Stavangers historie og folklore og er inspireret af sagaer, folkeeventyr, folketro og museumsudstillinger og -udgivelser sat i en moderne ramme.

MÄske giver fortÊllingen ogsÄ en forklaring pÄ bynavnet, Stavanger og den hvide farve pÄ husene?

"Den Hvide By" er andet bind i en planlagt serie med moderne folkefortÊllinger fra alle de nordiske lande. Bind 1 med titlen "Laksekongen" er fra GÞtugjógv pÄ FÊrÞerne. Serien udgives ogsÄ pÄ engelsk.

Serien er farverigt illustreret af Unna Hvid med akvarel/mixmedia.