(0)

En amerikansk-israelsk alliance?

E-book


NÊrvÊrende bog er den anden af oprindeligt planlagte to om de amerikansk-israelske relationer fra tiden fÞr Anden Verdenskrig til i dag, men pÄ grund af emnets omfang planlÊgges der nu ogsÄ et tredje bind. Denne bog dÊkker perioden fra 1977-2008 og analyserer udviklingen i forholdet mellem USA og Israel over en periode pÄ 31 Är. I den periode har der siddet fem amerikanske prÊsidenter i Det Hvide Hus: Carter, Reagan, George H.W. Bush, Clinton og George W. Bush.

Bogen viser, at udviklingen i relationerne langt fra har vÊret problemfri og uden konflikter, men at de kriser, der har mÄttet vÊre, trods alt har vÊret forbigÄende, fordi den grundlÊggende fÞlelse af et kultur- og vÊrdifÊllesskab og undertiden fÊlles strategiske interesser har vejet langt tungere. I lÞbet af de godt tre Ärtier har MellemÞsten gennemgÄet en markant udvikling. Det israelsk-palÊstinensiske og israelsk-arabiske forhold har Êndret karakter fra fjendskab til en stÞrre grad af dialog i en periode, hvor USA's engagement og rolle som mÊgler og facilitator har vekslet. Nogle af prÊsidenterne har investeret en stor del af deres tid og energi pÄ en lÞsning af konflikterne, mens man hos andre af forskellige Ärsager ikke har kunnet registrere den samme entusiasme.

Der har vÊret fredskonferencer i Camp David, i Madrid, i Wye River Plantation og i Annapolis. Der har vÊret forhandlinger mellem israelere, egyptere, palÊstinensere, jordanere og syrere sÄ forskellige steder som i Ismailiya, Sarpsborg, Shepherdstown, GenÚve, Taba og Sharm el-Sheikh, men der har ogsÄ vÊret krige i Libanon, Irak og i Gazastriben og palÊstinensiske intifadaer pÄ Vestbredden, i Gazastriben og i Østjerusalem som reaktion pÄ forankringen af den israelske besÊttelse af omrÄderne. Israelerne har desuden angrebet Iraks atomreaktor udenfor Bagdad mod USA's vilje og Syriens atomreaktor i landets Þstlige provins, Deir az-Zor, ligesom Iran contra-affÊren og Pollard-affÊren trak endog sÊrdeles kraftige trÄde til Israel. Der er indgÄet fredsaftaler mellem Israel og Egypten og mellem Israel og Jordan, men trods mange anstrengelser er der endnu ikke sluttet fred mellem Israel og palÊstinenserne, mellem Israel og Syrien og mellem Israel og Libanon.

Bogen bygger som det fÞrste bind, der dÊkker perioden fra 1933 til 1976, pÄ omfattende studier af arkivmateriale, dagbÞger, biografier, videnskabelige artikler, avisartikler, interviews, rapporter, filmsekvenser og akademiske vÊrker om perioden.