Årstidernas växlingar styr Berits lekar och sysslorna på gården. För barnen finns stor frihet att skapa och leka på barns villkor utan vuxnas ständiga närvaro samtidigt finns en förväntan om att aktivt delta i sysslorna på gården särskilt under den intensiva slåttern.
Arbetet på gården ingår i ett kretslopp. Vi slår gräs, hässjar hö, som blir foder till korna så de kan ge mjölk och kött till oss. Vi hugger ner träd som kapas till kubbar som klyvs till vedträn som eldas för att ge värme. Vi sår korn som skördas och mals till kornmjöl som bakas till tunnbröd som blir till ”Smula ned i”.
Vi får uppleva Berits glädje och stolthet över att ha medverkat till att det finns ved att elda hela året och vi får upplev den skräckblandade förtjusningen när en nackad höna flyger utan huvud.
Och i tjärnen ligger en tjuvad skatt!
I boken skildrar jag min barndom på en bondgård i 50-talets Norrbotten. En verklighet så nära eller var det på dinosauriernas tid? Min starka önskan att delge min historia till barn och barnbarn har resulterat i denna bok. Läs och njut!