(0)

Hamama

E-book


Hamama sidder i en gummibĂ„d pĂ„ vej mod Europa sammen med tredive andre mennesker pĂ„ flugt. Ingen af dem ved, at de, sĂ„ snart bĂ„den rammer kystbredden pĂ„ den grĂŠske Ăž Chios, vil blive fragtet til flygtningelejren Camp Vial af et voldeligt politi.‹Hamama er tyve Ă„r. Sammen med sin mor og to yngre sĂžskende er hun flygtet fra sit hjem i Damaskus, men i Tyrkiet mĂ„ familien nĂždvendigvis skilles, og Hamama fortsĂŠtter mod Europa pĂ„ egen hĂ„nd. I Camp Vial oplever hun, hvordan bĂžrn, kvinder og mĂŠnd blive nedbrudt fysisk og psykisk. Hun ser, hvordan mennesker kĂŠmper for at overleve ved at samle brĂždkrummer og tilberede supper af dem. Hun sover i et telt pĂ„ et liggeunderlag. Om vinteren nĂŠrmer temperaturen sig frysepunktet, om sommeren klĂŠber varmen sig til de tynde teltduge og kvĂŠler luften for ilt. Der er aldrig stille. Hele tiden kan hun hĂžre fodtrin, hunde, der gĂžr, skrig og rĂ„b, katte, som pusler i affald. Lyde, der fremkalder mareridt og traumatiserende billeder fra krigen i hjemlandet.

I lejren stifter Hamama flere venskaber, og hun mĂžder Nuura, som i flere situationer bliver en erstatning for den mor, hun savner og mangler.

Frederik Scheuer, 1995. Han var pÄ Chios, GrÊkenland i 2020, igen i GrÊkenland, Athen 2021 som frivillig i flygtningelejre, uden for lejrene og pÄ gader. Hamama er hans fÞrste roman.