(0)

Han som var min far

E-book


"Allting förÀndrades nÀr jag förstod vem han var, mannen som sannolikt tog min fars liv. Jag insÄg ocksÄ att ingenting skulle vara möjligt utan tÄlamod. MÄnga timmar tillbringade jag dold bakom buskaget utanför den gamle mannens villa. Jag sÄg honom i husets upplysta rum om kvÀllarna, jag följde efter honom pÄ avstÄnd nÀr han tog promenader och nÀr han Äkte till staden med bussen sÄ var jag dÀr. NÄgra gÄnger var jag honom sÄ nÀra i folkvimlet att jag kunde ha nuddat hans rock utan att han mÀrkt det."

Fadern försvann under beredskapstiden, allt familjen hade fÄtt veta efterÄt var att han gÄtt igenom isen. Men hos hans son fanns det alltid en gnagande kÀnsla som sade att sanningen om vad som hÀnde fadern var nÄgot annat, mer ondskefullt.

MÄnga Är senare, nÀr sonen sjÀlv Àr vuxen börjar han och hans vÀnner tÀnka tillbaka pÄ hur det varit för deras förÀldrageneration under kriget. I det rika villaomrÄdet dÀr de vuxit upp var det mÄnga som öppet hade visat sin sympati för nazisternas ideologi. De fÄ som vÄgade stÄ emot var en liten grupp intellektuella som möttes i hemlighet. Skulle sonen och hans vÀnner ha varit lika modiga om de hade varit i samma situation? Denna frÄga fÄr honom att börja undersöka vad som egentligen hÀnt hans far, och vilka ondskefulla krafter som lÄg bakom hans död.

Denna novell ingÄr i samlingen "Konsten att dö i april".

Erik Eriksson föddes 1937 och Ă€r en svensk journalist, tv-producent och författare. Han har skrivit romaner, novellsamlingar, ungdomsböcker och lĂ€ttlĂ€sta böcker. År 2009 fick han Aniarapriset för sitt författarskap.