(7)

Hem & Stat och andra noveller

audiobook


“Mina herrar och damer! Först och frĂ€mst har jag att frambĂ€ra ett tack till Kongressledningen, som har inbjudit mig att tala vid detta tillfĂ€lle, och i detta mitt tack ligger inte bara ett erkĂ€nnande av den heder, som uppdraget innebĂ€r, utan jag vill tacka ocksĂ„ dĂ€rför, att Ledningen genom att göra mig till talesman för röstrĂ€ttssaken har nödgat mig att för min ringa del söka komma till rĂ€tta med den skiftande och törhĂ€nda vĂ€rldsomdanande företeelse, som heter kvinnorörelsen.”

“Hem & Stat” Ă€r det berömda tal som Selma Lagerlöfs framförde vid den internationella röstrĂ€ttskongressen i Stockholm 1911. Hennes röst har med tiden blivit ikonisk, och i denna novellsamling speglas den kraft och kĂ€nslighet som hon Ă€r kĂ€nd för Ă€n i dag. I ”Hem & Stat och andra noveller” tar vi del av Lagerlöfs förmĂ„ga att förvandla det alldagliga till det extraordinĂ€ra och stĂ€ndigt ifrĂ„gasĂ€tta det givna.

Selma Lagerlöf (1858-1940) var en svensk författare och lĂ€rare. Hon debuterade med romanen ”Gösta Berlings saga” 1891 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Selma Lagerlöf Ă€r en av Sveriges mest uppskattade och Ă€lskade författare genom tiderna och blev ocksĂ„ den första kvinnan att vĂ€ljas in i Svenska Akademien.