Maleren Kai Gøtzsches liv var drevet af udlængsel. Efter endt uddannelse på Kunstakademiet i København tilbragte han en længere periode i Italien og Schweiz, inden Den Første Verdenskrig satte en stopper for rejseriet. Efter krigen lykkedes det ham at komme til USA, hvor han fik dekorative opgaver – med at udsmykke den buldrende udviklings monumenter, biografer, restauranter, men også kirkerestaureringer, plakater og kulisser i Hollywood. Under en eventyrlig rejse tværs gennem USA i starten af 20‘erne sammen med rejsekammeraten Knud Merrild mødte han den verdensberømte engelske forfatter D. H. Lawrence. De tilbragte en vinter sammen i New Mexicos sneklædte bjerge, og senere rejste de to venner rundt i Mexico. 30‘ernes økonomiske depression tvang imidlertid Gøtzsche hjem til Danmark. En overgang ernærede han sig som hønseavler, men fik så en række dekorative opgaver. Efter afslutningen af Den Anden Verdenskrig vendte han tilbage til USA og arbejdede blandt andet i New Orleans. En stor del af pensionisttilværelsen delte han og hustruen Esther mellem Danmark og Spanien. Bogen skildrer Kai Gøtzsches liv som kunstner og som privatperson. Den er et personligt og historisk dokument, der fortæller om et usædvanligt liv præget af rejselyst og hårdt arbejde under til tider vanskelige forhold.
Med en håndværkeruddannelse som ballast blev Kai Guldbrandsen Gøtzsche uddannet på Kunstakademiet i København under Joakim Skovgaard 1906-1911. I årene før Den Første Verdenskrig rejste Gøtzsche meget i Italien, Tyskland og Svejts, og efter at have fægtet sig frem på kunstscenen forlader han Danmark og slår sig i en årrække ned i USA.
Gøtzsches kunst har rod i traditionen, men han har gennemlevet det moderne – ikke abstrakt eller programmatisk – som bestilt dekorationsmaler i USA, hvor han har dekoreret udviklingens hujende monumenter, fra biografteatre til kirker. Der er mange inspirationer i hans kunst, jugendstil, art deco og Arts and Crafts. Men først og sidst står indtrykket af en maler, der kæmpede for både at fastholde og forny traditionen.
Steffen Lange var i 36 år ansat på Midtjyllands Avis, deraf 21 år som chefredaktør. Ud over sit journalistiske virke har han været stærkt engageret i det lokale kulturliv, blandt andet som mangeårig bestyrelsesformand for Silkeborg Museum og som foredragsholder. Dertil kommer et omfangsrigt forfatterskab, der ud over flere skønlitterære udgivelser især har handlet om kunst og kultur. Blandt hans mange udgivelser kan nævnes biografier og bøger om malerne Jørgen Nash, Carsten Frank, Tonny Hørning og Ejnar Nielsen.