(0)

Lycksalighet

E-book


Bertha Young Àr lycklig och har pÄ mÄnga sÀtt allt man kan önska sig. Hon Àlskar sin man Harry och avgudar sin lilla dotter; familjen bor i ett vackert hus med en liten trÀdgÄrd och makarna omger sig av moderna författare och konstnÀrer i 1920-talets London. Just denna kvÀll har de anordnat en bjudning i sitt hem, dÀr det brokiga middagssÀllskapet bestÄr av det frisprÄkiga paret Mrs och Mr Knight, den eftertraktade poeten Eddie Warren och sist men inte minst, Pearl Fulton kvinnan som Bertha inte kan sluta fascineras av, men som Harry föraktar.

Men hennes bröst var fortfarande fullt av den lysande glöden – regnet av smĂ„ gnistor som kom frĂ„n den. Det var nĂ€stan outhĂ€rdligt. Hon vĂ„gade knappt andas av rĂ€dsla för att blĂ„sa Ă€nnu mer liv i den, och Ă€ndĂ„ tog hon djupa, djupa andetag. Hon vĂ„gade knappt se sig i den kalla spegeln – men Ă€ndĂ„ gjorde hon det, och den visade en kvinna, strĂ„lande, med leende, skĂ€lvande lĂ€ppar, med stora mörka ögon, en kvinna som sĂ„g ut att lyssna, vĂ€nta pĂ„ att nĂ„got 
 gudomligt skulle ske 
 som hon visste mĂ„ste ske 
 oundvikligen.

I Lycksalighet skildras en ung kvinnans fullstÀndiga lycka, men ocksÄ livets grymma nyckfullhet. Novellen Àr en av författaren Katherine Mansfield mest berömda noveller och publicerades första gÄngen 1918. Mansfield anses vara en av de mest inflytelserika och frÀmsta novellisterna under tidigt 1900-tal, men har trots detta ofta exkluderats ur historieskrivningen över brittisk modernism. Först nu börjar hennes novellkonst fÄ det erkÀnnande den förtjÀnar.

Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. LÀs mer pÄ novellix.se.