(13)

Matchfixarna: hotet mot nationalsporten

audiobook


De tvĂ„ journalisterna Jens Littorin och Magnus Svenungsson har följt med in i tystnadskulturen bakom matcharenorna och fĂ„tt kunskap om uppgjorda matcher och brottslig verksamhet som underminerar inte bara Sveriges nationalsport – fotbollen – utan Ă€ven annan idrott.

I Matchfixarna berÀttar de om att dömda brottslingar finns runt om i Europa, att matchfixare ofta Àr samma personer som Àgnar sig Ät penningtvÀtt och narkotikabrott. Och inte sÀllan Àr de sjÀlva spelmissbrukare.

Förutom Svenska spel anvÀnder sig den organiserade brottsligheten av utlÀndska spelbolag, mÄnga med sÀte i Asien. PÄ en vanlig match i fotbollens andraserie Superettan spelas det för 35 miljoner, hos asiatiska spelbolag spelas det för 24 av dessa miljoner.

I Matchfixarna kommer vi nÀra "Alexander" som Àr ett offer, den dömde storspelaren "Dolovic" och "Domare C" som gÄng pÄ gÄng pÄ planen ser det ingen annan ser. Straffsparkar och röda kort ger miljonvinster hos spelbolagen. Dessutom raderar Äklagare bevis. Och politiker försöker med kompromisser och ny lagstiftning stÀda i detta brottsliga och mÄnga gÄnger okÀnda speltrÀsk.


Narrator: Per Runhammar
Duration: