(5)

Postcovidlotteriet

audiobook & e-book


Alla minns vÀl alla barnen-skÀmten, de rÄa vitsarna om exkludering och vÄld, olyckor och sjukdomar?

Sjuk humor har funnits som en ventil i alla tider. Men ibland övertrÀffar verkligheten dikten. Barn och tonÄringar kan, precis som vuxna, fÄ följdsjukdomen postcovid. Flera tusen barn i vÄrt land Àr hittills drabbade, enligt expertlÀkare. Vissa klarar inte ens av att duscha, gÄ uppför en trappa, hÀnga med kompisar eller ta sig till skolan. En del tillfrisknar med tiden, men mÄnga har nu haft postcovid i flera Är. I Astrid Lindgren-Sverige, dÀr barnkonventionen Àr lag, Àr det i dag ett lotteri om ditt barn med postcovid fÄr bra vÄrd eller inte. Det beror mycket pÄ var du bor, och vem du Àr.

Bristen pÄ hjÀlp pÄverkar skolgÄng och möjligheter till en normal fritid. För en vuxen blir en livsförÀndrande sjukdom i flera Är svÄr att acceptera, men för ett barn eller tonÄring som knappt pÄbörjat livet kan den vara förödande.

Ljusning finns ÀndÄ. I boken intervjuas nÄgra av vÀrldens frÀmsta barnlÀkare och experter pÄ postcovid hos unga. LÀkare och forskare jobbar i snabb takt med att förstÄ mer om postcovid, och har kunskap att dela med sig av. Den behöver nÄ ut, sÄ att fler kan fÄ bÀttre hjÀlp.

LÀs boken, förfÀras och hoppas!

Om författaren: Lisa Norén debuterade 2023 med den uppskattade och omtalade populÀrvetenskapliga reportageboken Postcovidlotteriet. Om pandemins osynliga svans. Hon Àr specialistlÀkare i allmÀnmedicin, och har arbetat inom palliativ vÄrd, varit verksamhetschef och arbetat med utvecklingsfrÄgor internationellt. Lisa Àr ocksÄ talesperson för patientföreningen Svenska Covidföreningen, och för nÀtverket LÀkare till lÀkare som samlar postcovidsjuka lÀkare. Hon har ett flertal gÄnger förelÀst om postcovid i Sverige och utomlands, och har medverkat i mÄnga mediesammanhang i bÄde i Sverige och internationellt.


Narrator: Lisa Norén
Duration: