(2)

Rajakansaa : Kohtaamisia ja kohtaloita Imatralta Krimille

E-book


Euroopan itÀrajoilla VenÀjÀn vaikutuspiirissÀ arki on erilaista! Kokeneen VenÀjÀnkirjeenvaihtajan tutkimusmatka.

Ukrainalainen Valentina hankkii elantonsa salakuljettamalla kaksi tupakka-askia pÀivÀssÀ. VenÀlÀinen Aleksandra kadehtii rajan toisella puolella elÀvien naapuriensa mahdollisuuksia matkustaa, valkovenÀlÀinen Oleg puolestaan uskoo, ettÀ ihmiset eri maissa ymmÀrtÀvÀt toisiaan ilman yhteistÀ kieltÀkin.

Kaikki kolme asuvat EU:n itÀrajan tuntumassa, sen itÀpuolella. HeidÀn kokemuksensa korostavat yhteiskuntajÀrjestysten eroja eri puolilla rajaa. Rajat merkitsevÀt niiden lÀhellÀ asuville sekÀ rajoitteita ettÀ mahdollisuuksia. Kartalla rajat ovat punaisia viivoja, mutta tosielÀmÀssÀ ne voivat jakaa perheitÀ tai houkutella salakuljetusbisnekseen. Rajat ovat olemassa vain silloin, kun molemmin puolin ollaan yhtÀ mieltÀ siitÀ, missÀ ne ovat. Ne ovat kuin aika tai raha: niitÀ voi mitata, jos mittausarvoista on yhteinen nÀkemys.

Euroopan kohtalot pÀÀtetÀÀn Moskovassa ja BrysselissÀ. Valentinan, Aleksandran ja Olegin kohdalla tuntuu helposti, ettÀ valtapolitiikka koostuu luonnonilmiöistÀ, joihin ei voi vaikuttaa. On vain sopeuduttava, joustattava ja elettÀvÀ parhaansa mukaan.

Rajakansaa-kirjassa tavatut ihmiset kertovat arkielÀmÀstÀÀn molemmin puolin EU:n itÀrajaa. Kirja on suunnattu lukijoille, jotka ovat kiinnostuneempia yksittÀisistÀ ihmiskohtaloista kuin valtapolitiikan kiemuroista. Se esittÀÀ konkreettisia esimerkkejÀ siitÀ, kuinka poliittiset pÀÀtökset muuttavat ihmisten elÀmÀÀ kaukana valtakeskuksista.

Kerstin Kronvall (s. 1958) on toimittaja, joka on raportoinut viimeiset kaksikymmentÀ vuotta entisen Neuvostoliiton alueelta. HÀn asuu Pietarissa ja on työskennellyt Ylen kirjeenvaihtajana Moskovassa. TyössÀÀn Kronvall on matkustellut pitkin ja poikin VenÀjÀÀ, Ukrainaa ja Valko-VenÀjÀÀ. HÀnet tunnetaan ihmislÀheisestÀ tavastaan kirjoittaa ja hÀn on kotonaan niin KremlissÀ kuin syrjÀseutujen pikkukylissÀkin.