(0)

Velvilje: Ledelse & filosofi mod stress

E-book


Med denne bog forsĂžger forfatterne at gĂ„ nye – filosofiske – veje for at forebygge det stĂžrste monster pĂ„ bĂ„de det danske og det internationale arbejdsmarked, nemlig stressen. For stress er ifĂžlge undersĂžgelser det, vi mennesker frygter mere end noget andet.

Stressen som fÊnomen har historisk set ligget i hÊnderne pÄ behandlere og konsulenter, som har rÄdgivet og uddannet ledere, tillidsvalgte og arbejdsmiljÞprofessionelle til at kunne hÄndtere og forebygge stress. Intentionerne har vÊret de bedste, men som samfund har vi efter nÊsten fem Ärtiers forskning og indsats ikke formÄet at afhjÊlpe problemet med stress, for problemet er snarere forstÊrket.

Forfatterne ser dybdegÄende pÄ stress som fÊnomen for at se det, som det, det er, og ikke som det, vi mener, det bÞr vÊre. De mener, at vi bÞr tale om et fÊlles ansvar hos alle medlemmer af organisationen. Det er ikke kun lederens skyld, kun den stressramtes skyld eller kun kollegernes skyld. Stress omhandler et menneskes forhold til sig selv pÄ den ene side, og dets forhold til andre pÄ den anden side. Dermed skal vi forstÄ stress som et erkendelsesteoretisk og relationelt fÊnomen.

Det gÞr ledelse til en filosofisk disciplin, fordi det at vedkende sig sit ansvar forudsÊtter at kende sig selv. Denne vedkendelse indebÊrer, at ledelsen formÄr at lÞfte opgaven at have magt, fordi den har ansvar for og indvirkning pÄ den organisatoriske struktur og kultur.

Her spiller velvilje en central rolle. Den oprigtige velvilje, der kommer fra hjertet, er en dyd hos lederen. Den indebĂŠrer et mod til nĂŠrvĂŠr og samvĂŠr, der tĂžr konfrontere strategisk hensyn og vurdere disse i et kort og et langt tidsperspektiv, og som tĂžr sĂŠtte sig op mod topledelsen og politikerne der, hvor medarbejdernes trivsel er pĂ„ spil. Den leder, der tĂžr og gĂžr dette, trods den indbyggede risiko for modstand og konsekvenser af at sige fra, bliver medarbejderens – og egen – advokat og bolvĂŠrk mod stress.

Bogen ser pĂ„ den del af stressen, som kan tilskrives og ĂŠndres via arbejdets pĂ„virkning og henvender sig fĂžrst og fremmest til praktikere: i sĂŠrdeleshed ledere – men ogsĂ„ medarbejdere og tillidsvalgte. SekundĂŠrt til de teoretikere (behandlere, undervisere og konsulenter), der mĂžder praktikerne i bl.a. sundhedssektoren og pĂ„ lederuddannelser pĂ„ akademi-, diplom- og masterniveau.