(0)

Cadenza

E-Book


Johannes, som nÀrmar sig sextio Är, arbetar tillsammans med den nÄgra Är yngre Klara. LÀnge har han kÀnt sig kritiskt granskad av henne och upplevt obehag av hennes nÀrvaro. En dag under en lunch öppnar hon sig överraskande för honom och berÀttar att hon drabbats av cancer. NÀr de dessutom av en slump upptÀcker att den klassiska musiken Àr ett stort gemensamt intresse, förÀndras sakta hans bild av henne.

De mÄnga, lÄnga och innerliga samtalen om klassisk musik kommer till slut Àven in pÄ det personliga. Det visar sig att de Àr nÄgot av ensamvargar trots att de bÄda Àr upptagna i fasta relationer. Aldrig nÄgonsin tidigare har Johannes heller kÀnt sig sÄ sedd och Klara visar honom ett frimodigare sÀtt att förhÄlla sig till livet. De nÀrmar sig varandra oÀndligt lÄngsamt men vÄgar han lita pÄ att hon verkligen vill honom vÀl?

Cadenza Àr en berÀttelse om hur vÄra fantasier spelar oss spratt och om vÄr rÀdsla att visa oss sÄrbara. Torsten Eriksson skildrar hÀr hur lÀtt vi tar till flykten nÀr vi kÀnner oss det minsta oönskade men ocksÄ den obÀndiga kraften inom oss nÀr vi tror oss ha hittat en sjÀlsfrÀnde.

Som titeln antyder Àr klassisk musik ett av romanens teman och den innehÄller mÄnga referenser till olika verk. I slutet av boken finns en lista över dem. PÄ bokens hemsida finns en lÀnk till en Spotifylista med samma verk.

https://www.torsteneriksson.se/cadenza

Förutom musiken visar Cadenza ocksÄ pÄ hur litteratur, poesi och en naturvetenskap som geologi, kan bidra till att vi upplever livet pÄ ett djupare plan.