(19)

Drakar och Demoner. Uppvaknandet

Hörbuch


Tamea har aldrig kÀnt sig hemma i rollen som dotter till en rik adelsman, med dyra klÀnningar och smycket. Hon har hellre övat svÀrdsteknik med sin Àldre bror. Men en dag kallas brodern ivÀg pÄ ett hemligt uppdrag utanför stadsmuren, och kort dÀrefter börjar Tameas tatuering att brÀnna som eld. Den tatuering som bÄde hon och brodern fick nÀr de föddes, för att lÀnka dem samman. Hon inser att tiden för svÀrdstrÀning Àr över, och snart har hon lÀmnat sitt trygga liv bakom sig för att söka svar pÄ var brodern Àr, och varför tatueringen kallar pÄ henne.

Men utanför ringmuren möter hon en verklighet som Àr lÄngt ifrÄn den disciplinerade och ordnade stridstrÀning hon haft pÄ borggÄrden. Det finns ingen ridderlig hederskodex hos en hungrig trÀskorm, lika lite som det finns barmhÀrtighet i de infekterade köttsÄr som en blodtörstig vÀttes vassa kÀftar skapar.

Hon inser snart att hon Àr chanslös pÄ egen hand ute i vildmarken, och tvingas slÄ följe med ankan Gizma och en alv vid namn Verven. Men kan hon verkligen lita pÄ sitt resesÀllskap? Och hur ska hon kunna hitta sin försvunna broder, nÀr hon knappt klarar att ta sig levande till nÀrmsta vÀrdshus i grannbyn.

Boken utgÄr frÄn den vÀrld som skapats i rollspelet Drakar och demoner, som blev ett fenomen under tidigt 80-tal. Med nylansering av spelet sÄ har intresset för Drakar och demoner fÄtt en stark Äterkomst. Med spÀnning, Àventyr och skicklig berÀttarteknik tÀtnar intrigerna och mysteriet i Uppvaknandet. Och med befriande humor och det bÀsta frÄn rollspelsvÀrlden Àr boken Àven en vÀlkommen lÀsning i fantastygenren. I Drakar och Demoners rollspelsuniversum Àr det sÀllan viktigt om du Àr en alv, dvÀrg, orch, mÀnniska eller anka. Det enda som spelar roll Àr Àventyret, de faror som mÄste besegras och de skatter du vill hitta. Och sÄklart, att inte dö pÄ kuppen.

Uppvaknandet innehÄller Àven ett helt nyskrivet rollspelsÀventyr skapat av Fria Ligan sÄ att lÀsare först kan uppleva de tre Àventyrarnas historier och sedan sjÀlva ge sig ivÀg pÄ Àventyr i Drakar och Demoners vÀrld.

E.P. Uggla skriver för bÄde unga och vuxna och Àr sjÀlv en riktig spelnörd. Johan Egerkrans Àr en illustratörsgigant inom fantasyvÀrlden och har gjort illustrationer bÄde till boken och rollspelet.

"En allegori över vad en mÀnniska, och dÀrmed mÀnskligheten, Àr kapabel till under olika omstÀndigheter och villkor. ... Det gör berÀttelsen tidlös och allmÀngiltig, den Àr dessutom oavbrutet fÀngslande och spÀnnande. ... DÀrtill Àr den, mitt i det hemska, ocksÄ rolig. ... Uppvaknandet Àr utomordentligt suggestivt illustrerad av vÀlkÀnde Johan Egerkrans."

Jan Hansson, BTJ-hÀfte nr 16, 2023