(0)

Kommer det att finnas tro?

E-Book


Boktiteln utgĂ„r frĂ„n Jesu dramatiska frĂ„ga "Kommer det att finnas tro pĂ„ jorden nĂ€r MĂ€nniskosonen kommer Ă„ter?" Är dagens sekularisering en bekrĂ€ftelse pĂ„ detta, frĂ„gar författaren. Det beror pĂ„ oss, blir svaret. Om alla tar Jesu kallelse att sprida hans evangelium pĂ„ allvar och gör det med honom som förebild finns det hopp. Inte frĂ€mst för kyrkornas överlevnad utan för en mĂ€nskligare vĂ€rld.

Thomas H. Groomes bok frÄn 2011, Will There Be Faith? A New Vision for Education and Growing Desciples föreligger nu pÄ svenska i översÀttning av Rune Larsson och med illustrationer av Carina Tornqvist.

Boken har tre delar.

I en kort inledning tecknas bilden av den kristen trons försvagade stÀllning.

Den andra delen berÀttar om Jesu sÀtt att undervisa och vad vi kan lÀra oss av honom. Det centrala ligger i hans sÀtt att möta mÀnniskor. Hur han med hela sitt liv visar innebörden av det han berÀttar med ord. Livet och tron hör samman i en enhet.

Den tredje delen Ă€r praktiskt men ocksĂ„ strategiskt inriktad. För det första behöver alla delta – varje enskild kristen, ung och gammal, familjen och församlingen. För det andra hör tro och liv samman. Tron och livet bildar en gemensam vĂ€v. Den kristna tron tar hela mĂ€nniskan i ansprĂ„k, nĂ€r tanken, hjĂ€rtat och hĂ€nderna formas formas till kĂ€rlekens tjĂ€nst för den andre.

Konsekvensen av denna helhetssyn blir att lÀrande och undervisning Àr nÄgot som stÀndigt pÄgÄr genom allt vad vi sÀger och gör och Àr som enskilda, familj och kyrka/ församling. Allt samverkar och formar det budskap mÀnniskor möter. Precis som det var med Jesus.

DÀrför uppmanas lÀsaren till en fördjupad och mÄlinriktad medvetenhet om hur exempelvis kyrkan undervisar med hela sitt liv. SÄdant som visar sig i en öppen och vÀlkomnande gemenskap, i vittnesbörd, förkunnelse och liturgi, i diakoni tjÀnst och i den sÀrskilda undervisningen. Allt i den anda av respekt och kÀrlek som kÀnnetecknade Jesus.

Boken vÀnder sig till alla som vill lÄta sig utmanas av författarens pÄ en gÄng enkla och radikala helhetssyn pÄ kristen undervisning. Boken kan lÀsas av den enskilde men Ànnu hellre tillsammans med andra som underlag i för samtal. Ideella ledare, församlingspedagoger och kateketer, församlingsledare, prÀster och pastorer kan hÀmta inspiration och vÀgledning för bÄde det praktiska arbetet men lika mycket till hjÀlp att forma visioner, mÄl och strategier i församlingen. Och varför inte anvÀnda sig av boken pÄ kyrkornas nationella och regionala nivÄer.

Jesu frÄga i bokens titel "Kommer det att finnas tro pÄ jorden?" lÀmnar ingen oberörd. Det allvarliga budskapet oroar men inger samtidigt hopp och inspiration.