Hon stod kvar i dörröppningen till avdelningen med en vilsen ledsen min och sÄg ut att vilja vÀnda, gÄ hem igen och tillbaka till den tid nÀr hennes pappa var frisk, stark och munter. DÄ hade hennes lilla hand fÄtt trygghet och tröst i hans stora grova arbetarnÀve, nu var rollerna omvÀnda. Nu var det han som krampaktigt höll i en hand som han förnam var bekant men bara vagt, dock alstrade deras fasta handtag vÀrme och det gav honom ro för stunden. För honom spelade det inte nÄgon roll var hans fysiska kropp uppehöll sig, han hade för lÀngesedan glömt var hemma var, sjukdomen hade berövat honom allt som tidigare var bekant och tryggt.
Hur möter man en mÀnniska i livets slut? Hur möter man en mÀnniska i kris? Hur bemöter man den Äldrande mÀnniskan som Àr i behov av stöd? Vad krÀvs av mig som medmÀnniska/undersköterska?
Under mina 40 Är i vÄrden har jag mött mÄnga mÀnniskor och situationer, och mÄnga berÀttelser och öden har aldrig lÀmnat mig. Det Àr kvalitén i dessa möten som varit avgörande, genom den öppna handen som man blir mottaglig. Ren magi kan uppstÄ mellan mÀnniskor, i mötet, i den öppna handen, det öppna hjÀrtat. Detta Àr det Äterkommande som banat vÀg för inspiration, genuin glÀdje och styrka i mitt arbete som undersköterska i omsorgen av Àldre
Anki Sehlstedt, född och uppvÀxt i en liten by i JÀmtland 1958, yrkesverksam inom vÄrd och omsorg sedan sent 70-tal med nuvarande hemadress i Göteborg. Debuterar vid 64 Ärs Älder med à ldrandets poesi, en samling reflekterande texter.