(0)

Huvudskallebok : roman i tre turer : Vindsmannen ; Kurri Kulum ; Huvudskalleboken

E-book


Tre stÀmmor, tre stÀmningar trÀder fram i denna bok. Huvudskallebok Àr pÄ sÀtt och vis tre böcker i en. De olika partierna heter "Vindsmannen", "Kurri Kulum" och "Huvudskallebok".

Andante – spörjande, tankfullt framskridande, sökande och besvĂ€rjande.

Scherzo – raskt och skĂ€mtsamt, frĂ€ckt groteskt, protest mot form och mognad.

Allegro – Ă„terigen besvĂ€rjande och sökande, fast friare, livligare, trotsigare.

Men det Ă€r ju inget musikstycke, och inte avsett att hĂ€rma nĂ„got. Bakom de tre stĂ€mföringarna skymtar en och samma mĂ€nniska – en okĂ€nd, motsĂ€gelsefull och undflyende gestalt i en motsĂ€gelsefull och undflyende vĂ€rld – undflyende men ocksĂ„ pĂ„trĂ€ngande. Vad vill han, vem Ă€r han?

En mĂ€nniska i kamp mot fĂ„ngenskap och förvirring – en upptĂ€cktsresande pĂ„ vĂ€g mot okĂ€nda och oförverkligade delar av vĂ€rlden och sig sjĂ€lv – en förbannad stackare instĂ€ngd i sig sjĂ€lv och i verklighetens tvĂ„ng och nöd – en frĂ€mling och utanförstĂ„ende som finner styrka just i sitt frĂ€mlingskap och sin narraktiga eller patetiska pilgrimsvandring?

Huvudskallebok utkom för första gĂ„ngen 1981 och Ă€r en del av Lars Gyllenstens trilogi som kretsar kring religiös symbolik. Övriga tvĂ„ delar Ă€r BaklĂ€ngesminnen (1978) samt RĂ€tt och slĂ€tt (1983).