(0)

I tale og skrift

E-book


Skriftlighed er den hurtigt nedkradsede indkøbsseddel, den velstrukturerede, gennemredigerede artikel, e-mailen man ikke lige fik lÌst korrektur pü før afsendelsen, eller det smukt afrundede digt, der skal citeres for helt at komme til sin ret.

Det sidste eksempel peger pĂĽ en sammenhĂŚng mellem skrift og tale som man traditionelt har lagt mindre vĂŚgt pĂĽ, nĂĽr man i andet-/fremmedsprogspĂŚdagogikken parrede de fire fĂŚrdigheder to og to: lĂŚse - skrive, lytte - tale.

Imidlertid er den nyere skrivepÌdagogiks teoretikere og praktikere mere optaget af at støtte arbejdet med den skriftlige udformning gennem inddragelse af talesproget pü forskellige tidspunkter i skriveprocessen. Hvordan det nÌrmere kan ske, fremgür af flere af artiklerne i dette nummer.

Et andet vigtigt aspekt der er i fokus, er 'genre' som et helt centralt begreb i skrivepÌdagogikken. Den engelske/tyske/franske og danske stil har som en udefinerlig størrelse füet generationer til at svede ved eksamensbordet og undre sig over hvad det nu lige var for krav man som elev skulle - men sjÌldent kunne - opfylde. Denne stil med sin sÌrlige genre er i et vist omfang blevet afløst af opgaver der mere prÌcist krÌver en tekst skrevet i en bestemt genre som eleverne kender til og har arbejdet med i sprog- og litteraturfagene.

I dette nummer af Sprogforum har vi endvidere valgt at introducere tilegnelsen af et meget fremmedartet fremmedsprog, nemlig kinesisk, ud fra spørgsmület: Hvordan arbejder man i et sprogfag hvor eleverne i virkeligheden starter i '1. klasse' med at lÌre at skrive?